Τράπεζες

“Θαλασσοδάνεια” του εφοπλιστή Λογοθέτη βγάζει στο σφυρί η Τρ. Πειραιώς


“Παλιές πληγές ξύνει” η Τρ. Πειραιώς, βγάζοντας προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρειών του ομίλου Libra, που ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη. Πρόκειται για συνολικές απαιτήσεις 400 εκατ. ευρώ, οι οποίες καλύπτονται εν μέρει από εμπράγματες και άλλες διασφαλίσεις – ξενοδοχεία, ακίνητα, μετοχές κλπ.

Είναι η κατάληξη μιάς περίπλοκης ιστορίας δανειοδοτήσεων, που ξεκίνησαν με στόχο να “ξεφορτωθεί” η τράπεζα παλιά μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και να “εξαφανίσει” από το χαρτοφυλάκιο της προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της.

Προσθέτοντας κι ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες φωτοβολταϊκών πάρκων, η Τρ. Πειραιώς πούλησε το 2014 αυτό το πακέτο στην LXM του ομίλου Libra/Λογοθέτη. Το τίμημα ήταν 300 εκατ. ευρώ, για ονομαστικές απαιτήσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μελανά σημεία και τα δάνεια σε στελέχη

Το τίμημα θεωρήθηκε τότε χαμηλό. Το deal όμως περιλάμβανε και ένα άλλο στοιχείο που αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων: Από τα 300 εκατ. ευρώ που έδωσε ο όμιλος Λογοθέτη στην Πειραιώς για να αγοράσει τα δάνεια, τα 200 εκατ. τα δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

“Μελανό” σημείο και το ότι στο πωληθέν πακέτο μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων “στριμώχθηκαν” και δάνεια που είχαν δοθεί σε στελέχη της τράπεζας.

Η υπόθεση προκάλεσε τότε την παραίτηση-αποχώρηση  δέκα ανώτερων στελεχών της τράπεζας,  μετά από παρέμβαση της εποπτεύουσας ΤτΕ, η οποία διενήργησε έρευνα και απέστειλε το πόρισμα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προς περαιτέρω διερεύνηση από τους εισαγγελείς.

Οι διασφαλίσεις

Η ιστορία αυτή συνέχισε να “κυνηγά” την Τρ. Πειραιώς, καθώς οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν να πληρώνουν για τα δάνεια που είχαν πάρει προκειμένου να αγοράσουν... δάνεια, καθώς και για τα πρόσθετα που πήραν προκειμένου να μετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τώρα η Πειραιώς  προσπαθεί να καθαρίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, βγάζοντας στο σφυρί τις απαιτήσεις της, που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Ελπίζει ότι θα εισπράξει σημαντικό μέρος αυτού του ποσού, αξιοποιώντας τις διασφαλίσεις.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη, ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα Αττικής, μικρά αιολικά πάρκα και άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων 140MW.

Περιλαμβάνεται επίσης ένα πακέτο δικών της μετοχών, το οποίο έχει λάβει ως ενέχυρο όταν δανειοδότησε εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη για να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα