MEDSin

Θα προσβάλουν στην ολομέλεια του ΣτΕ την απόφαση για το ιδιοκτησιακό οι φαρμακοποιοί


Αίτηση ακυρώσεως και αναστολής  θα ασκήσει αμέσως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όπου θα κριθεί πια στην Ολομέλεια του ΣτΕ,  η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητα του με το Ενωσιακό κεκτημένο.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η υπ΄ αριθμ 26/2018 Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την  επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου», το περιεχόμενο της οποίας σέβονται μεν, ωστόσο διαφωνούν απολύτως, έρχεται σε πλήρη  αντίθεση με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό κεκτημένο.

Πρόκειται, όπως λένε, περί προκαταρκτικού και δη διαδικαστικού ελέγχου του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και όχι για ευθύ έλεγχο συνταγματικότητας. Θα πρέπει να καταστεί σαφές  από όλους και ιδίως από τους διάφορους «επενδυτές μη φαρμακοποιούς», ότι ο ΠΦΣ και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης προειδοποιεί τους «επενδυτές μη φαρμακοποιούς» ότι εάν επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείου θα χάσουν τα χρήματα τους.

Να σημειωθεί ότι από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε συνταγματικό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού παρόλο που η απόφαση του ΣτΕ στην παράγραφο που αφορά συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν αρνητική.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για χορήγηση άδειας σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Ενώ να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 το ΣτΕ δεν είχε κάνει δεκτή την Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε την ίδρυση φαρμακείων από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Ενώ, είχε κάνει δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή Υπουργική Απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας. Το ΣτΕ σε αυτή την περίπτωση είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Υπουργική Απόφαση.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις