Ελλάδα

Θα πληρώνουν για τη... διάσωση τους όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ


Θα πληρώνουν για τη διάσωση τους οι ριψοκίνδυνοι που αποφασίζουν να κάνουν θαλάσσια σπορ σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα βρεθούν σε κίνδυνο με υπαιτιότητα τους και θα καλέσουν  το Λιμενικό ή κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία για να τους σώσει.
Αυτό προβλέπεται σε τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων, που εγκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό  Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

 Η απόφαση αφορά πρωτίστως τους σκιέρ θαλάσσης και όσους κάνουν σπορ με ταχύπλοα  σκάφη. Σε περίπτωση που υπάρχει υπαιτιότητά τους ή άσκοπη κινητοποίηση σωστικών μέσων, θα τους καταλογίζεται το κόστος κινητοποίησης.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό τροποποίησης του κανονισμού, το Λιμενικό, η Ακτοφυλακή, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης κλπ,  ενεργούν καθημερινά έχοντας ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οπως διαπιστώνεται, αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης ατόμων  που κάνουν χρήση ταχυπλόων σκαφών και λοιπών θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί που πρέπει να τηρούνται. Οι παραβάτες εκθέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων που παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Για αυτό οι παραβάτες  που θα ζητούν βοήθεια και θα διασώζονται, θα καλούνται  να πληρώσουν έναντι της κρατικής δαπάνης που συνεπάγεται η επιχείρηση διάσωσης τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης