Πολιτική

Θα καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ μέσα στον Δεκέμβριο;


Με τη ΝΔ να επιδιώκει να διατηρήσει στην πρώτη επικοινωνιακή γραμμή το Μακεδονικό, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας, μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή, για τη χρησιμοποίηση του πιο ισχυρού κοινοβουλευτικά μέσου εναντίον της κυβέρνησης: την κατάθεση πρότασης μομφής

Μετά τις 14 Δεκεμβρίου οπότε συμπληρώνεται το απαγορευτικό εξάμηνο, αφού η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις 14 Ιουνίου 2018 για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την ευχέρεια να επαναλάβει την κορυφαία αντιπολιτευτική κίνηση.  

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους οι πιθανότητες να προχωρήσει η ΝΔ σε πρόταση δυσπιστίας, πάλι για το Μακεδονικό, μέσα στον Δεκέμβριο, ακόμα και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του προϋπολογισμού 2019 είναι αυξημένες, για τους ακόλουθους βασικούς λόγους:

  1. Επανέρχεται στην επικαιρότητα κατά ηχηρό τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών, προς την οποία, η ΝΔ εκτιμά, ότι είναι αντίθετη η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Άρα ζημιώνεται πολιτικά η κυβέρνηση. 
  2. Η ΝΔ εμφανίζεται σε όσους  εναντιώνονται στη συμφωνία, να εξαντλεί τις κοινοβουλευτικές της δυνατότητες, για να την αποτρέψει. Έτσι θεωρητικά  περιορίζει τις διαρροές της προς κομματικούς σχηματισμούς στα δεξιά της, για τους οποίους το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα  αποτελεί την προμετωπίδα της πολιτικής δράσης τους.
  3. Φέρνει σε δυσχερή θέση τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», που  θα κληθούν είτε να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, είτε να την επαναβεβαιώσουν –όπως έπραξαν τον περασμένο Ιούνιο – ερχόμενοι ωστόσο, για δεύτερη φορά σε αναντιστοιχία με τη διατυπωμένη άποψή τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  4. Εκτρέπεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2010, με θετικά μέτρα για την κοινωνία, με κυριότερο τη μη περικοπή των συντάξεων. Και γενικότερα για κάποιο διάστημα τα φώτα φεύγουν από το προνομιακό για την κυβέρνηση πεδίο της οικονομίας και στρέφονται σε ένα, που η στρατηγική επιλογή της αμφισβητείται. 

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν απίθανο η πρόταση δυσπιστίας να κλονίσει την κυβέρνηση (για να περάσει πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές).

Ενδεικτική των προθέσεων της ΝΔ θεωρείται και η χθεσινή,  σε υψηλούς τόνους δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναφορά Ζάεφ σε μακεδονική γλώσσα: 

«Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς:  Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. 
 Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο:  H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο.  Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών
».

Γιάννης Δήμου