Πολιτική

Θα γίνουν οι πρόσφυγες επενδυτές ή οι επενδυτές πρόσφυγες;


Άρθρο του Γιάννη Κουτρουμπή, Διεθνολόγου ΜΑ

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έκανε την ακόλουθη πρωτοφανή δήλωση: «Εάν υπάρχουν κάποιοι εξ' αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής». «Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, ότι αν κάποιος επιχειρηματίας Σύριος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί πρώτα-πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια κάποιων κινήτρων που θα εντάσσονται είτε στο επενδυτικό νόμο είτε σε κάποιον άλλο νόμο».

Όπως είναι φυσικό η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Δείχνει μία Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προσφυγικές ροές από την Συρία, αλλά αυτή την στιγμή ψάχνει να βρει επενδύσεις από άτομα που έφυγαν από την χώρα τους λόγω του πολέμου που διεξάγεται εκεί, την ώρα μάλιστα που όλος ο κόσμος βλέπει ποιες είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση ψάχνει επενδυτές ανάμεσα στους πρόσφυγες, μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρηση της από την αγορά της Ελλάδας, βάζοντας πωλητήριο στο εργοστάσιο της στο Αμύνταιο. Μάλιστα ανακοινώνει ότι πρόκειται να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αποχώρησης επενδυτή από την Ελλάδα, καθώς ήδη έχουν φύγει από την χώρα ή μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό μεγάλες ελληνικές εταιρείες, καθώς πλέον δεν μπορούν να αντέξουν το φορολογικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλεται από τα μνημόνια και που στο τρίτο μνημόνιο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο προκειμένου η Κυβέρνηση να ελαφρύνει το Δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα που πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αποχωρούν από την ελληνική αγορά και που η Ελλάδα πλήττεται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την συνεχιζόμενη αλλαγή των φορολογικών ρυθμίσεων, ο κ. Μάρδας κάνει την παραπάνω δήλωση εκπλήσσοντας πάρα πολλούς και δημιουργώντας πολλές αντιδράσεις.

Είναι δυνατόν να ζητάει η Πολιτεία από τους πρόσφυγες που φεύγουν από την χώρα τους, προφυλάσσοντας την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους, να επενδύσουν στην χώρα, προσφέροντας υλικά ανταλλάγματα; Και κάτι άλλο είναι δυνατόν, αν έχουν αυτό το ποσό να δέχονται να περνούν με βάρκες στην Ελλάδα και να μένουν στα κέντρα υποδοχής. 

Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση, εφόσον δεν μπορεί να ελαφρύνει τον ιδιωτικό τομέα, να προχωρήσει στην κατάθεση ενός αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς να έχουν τόσο μεγάλη φορολογία. Είναι σίγουρο πως η Κυβέρνηση θα μπορούσε να καλέσει τους φορείς που ασχολούνται με τον επιχειρηματικό τομέα να προτείνουν κάποια μέτρα προκειμένου να γνωρίζουν το αντίκτυπο των μέτρων μέσα στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Εν κατακλείδι, πέρα από αυτά τα ερωτήματα, η Κυβέρνηση φαίνεται ιδίως μέσα από τέτοιου είδους δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, ότι έχει αρχίσει να απελπίζεται και το χειρότερο από όλα είναι ότι αφενός ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν έχει ανακαλέσει και αφετέρου κανένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση που να αναφέρει ότι η υπόλοιπη Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την συγκεκριμένη δήλωση.

Γιάννης Κουτρουμπής
Διεθνολόγος, ΜΑ

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις