Media

Τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τώρα (και) τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς!


Η ίδια τεχνολογία πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT ενσωματώνεται τώρα σε ένα σύστημα που μπορεί να αντικαταστήσει τον ραδιοφωνικό παραγωγό — αλλά πριν χρησιμοποιηθεί ευρέως, οι κατασκευαστές και οι χρήστες του πρέπει να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα διαδίδει παραπληροφόρηση στον αέρα.

Τον Ιούνιο του 2020, δύο και πλέον χρόνια πριν αποκαλύψει το ChatGPT, η ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI άρχισε να παρέχει περιορισμένη πρόσβαση στο GPT-3, το μοντέλο γλώσσας που αργότερα θα αποτελέσει τη βάση του πασίγνωστου πλέον chatbot της.

Όπως το ChatGPT, το GPT-3 μπορεί να παράγει κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο ως απόκριση σε προτροπές, και οι ερευνητές άρχισαν γρήγορα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αναπτύξουν εφαρμογές που συνόψιζαν έρευνες πελατών, έγραφαν διαλόγους για βιντεοπαιχνίδια και πολλά άλλα.

Περιεχόμενο για χρήση "στον (ραδιοφωνικό) αέρα"

Η Futuri, μια εταιρεία που σχεδιάζει τεχνολογία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη επωνυμιών πολυμέσων, παρουσίασε τώρα το RadioGPT, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί GPT-3 και άλλη τεχνολογία για τη δημιουργία και την εμπορία προσαρμοσμένου περιεχομένου για ραδιοφωνικούς σταθμούς.

«Το RadioGPT χρησιμοποιεί την τεχνολογία TopicPulse, η οποία σαρώνει το Facebook, το Twitter, το Instagram και 250 χιλιάδες+ άλλες πηγές ειδήσεων και πληροφοριών, για να προσδιορίσει ποια θέματα είναι δημοφιλή σε μια τοπική αγορά», εξηγεί η Futuri. "Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPT-3, το RadioGPT δημιουργεί ένα σενάριο για χρήση on-air."

Στη συνέχεια, το σενάριο μπορεί να διαβαστεί από τους παραγωγούς ενός σταθμού, από φωνές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί να ακούγονται σαν αυτούς τους DJ ή φωνές που δημιουργούνται πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη και οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές με έως και τρεις πλήρως εικονικούς παραγωγούς.

Μπορεί να τροφοδοτήσει έναν ολόκληρο σταθμό

Οι παραγωγοί της τεχνητής νοημοσύνης του RadioGPT μπορούν να συνομιλούν για τον καιρό και την κυκλοφορία ή να κοιτάζουν τη λίστα αναπαραγωγής ενός σταθμού και να πειράζουν τα επερχόμενα τραγούδια. Το σύστημα μπορεί επίσης να γράφει ιστολόγια, αναρτήσεις κοινωνικής δικτύωσης και άλλα σχετικά με το περιεχόμενο που μοιράζεται στον αέρα και στη συνέχεια να το δημοσιεύει αυτόματα στον ιστότοπο ή τα social media ενός σταθμού.

"Το RadioGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν ραδιοφωνικό σταθμό είτε για συγκεκριμένα τμήματα της ημέρας, είτε και για να τροφοδοτήσει ολοκληρωτικά τον σταθμό" (δηλαδή να αντικαταστήσει εντελώς την ανθρώπινη παρουσία...), γράφει η Futuri.

Η Futuri δημιούργησε μια δοκιμαστική σελίδα όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν πώς μπορεί να ακούγεται ένας σταθμός που τροφοδοτείται από το RadioGPT. Έχει ήδη εξασφαλίσει ορισμένους συνεργάτες για μια επερχόμενη κυκλοφορία beta και αυτή τη στιγμή αναζητά άλλους να συμμετάσχουν.

«Με τις προηγμένες τεχνολογίες γλώσσας και περιεχομένου του RadioGPT, μπορούμε να προσφέρουμε μια καινοτόμο εμπειρία ήχου σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Phil Becker, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Περιεχομένου στον συνεργάτη εκκίνησης beta, Alpha Media. «Στην πραγματικότητα, έχω τέτοια πίστη στην τεχνητή νοημοσύνη που την έβαλα να γράψει αυτό το απόσπασμα για μένα».

Η μεγάλη εικόνα

Το ραδιόφωνο έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, το 80% άνω των 12 ετών λέει ότι συντονίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ενώ κάποιοι απολαμβάνουν απλώς τη μουσική, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες λένε ότι «μερικές φορές» ή «συχνά» μαθαίνουν τα νέα από το ραδιόφωνο.

Το Futuri προβάλλει την ικανότητα του RadioGPT να "μοιράζεται ενημερώσεις ειδήσεων και τρέχοντα γεγονότα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τα δημογραφικά στοιχεία ενός κοινού", αλλά όπως είδαμε από το ChatGPT, τα γλωσσικά μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν κείμενο που ακούγεται ανθρώπινο, το οποίο δεν είναι απαραίτητα πραγματικό κείμενο.

Η τάση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν κείμενο να «παραισθάνονται» ή να περιγράφουν πράγματα που δεν συνέβησαν είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο, επομένως η OpenAI προτρέπει τους χρήστες του ChatGPT, για παράδειγμα, να μην υποθέτουν την ακρίβειά του και να ελέγχουν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς σχεδιάζει η Futuri να διασφαλίσει ότι οι εικονικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της δεν θα διαδίδουν παραπληροφόρηση στον ραδιοφωνικό αέρα, αλλά σίγουρα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το RadioGPT, έως ότου αυτοί ή η εταιρεία μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι το χειρότερο λάθος που θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι να προφέρει λάθος το όνομα της Rihanna.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα