Αγορές

Τεστ αντοχών και υπομονής στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την πρόσκαιρη κατάληψη του "οχυρού" των 1.000 μονάδων, που η υπέρβαση του θα άνοιγε τον δρόμο για μιά μεγαλύτερη ανοδική κίνηση μακράς πνοής. Με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων κινούνται οι βασικοί δείκτες, στα συνήθη επίπεδα η συναλλακτική κίνηση, με τζίρο 15,3 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης.

Εικόνα σταθεροποίησης στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών, που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο των προηγούμενων ημερών. Συνεχίζει την κούρσα ανάκαμψης η μετοχή της Attica Bank, καθώς προεξοφλείται η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της τράπεζας, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της  μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έρχονται στο προσκήνιο παίρνοντας τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

Θετικές οι εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων - με deals, επενδυτικά σχέδια και αναμενόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 - θα συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στην αγορά. Ο μεγάλος καταλύτης θα είναι βέβαια οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

 Προς το παρόν συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων, οι οποίες εξαρτώνται και από το κλίμα που διαμορφώνεται στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν (DAX -0,25%)

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο 45λεπτο και στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,66% στις 1.000,49 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 999,8 με οριακές απώλειες 0,20%. Κατά 0,60% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.393,2 μονάδες. Ανοδο 0,50% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,20%.. Στο προσκήνιο παραμένει η μετοχή της Attica Bank, που κέρδιζε νωρίτερα μέχρι 16% και τώρα βρίσκεται στο +6%. Ακολουθούν Πειραιώς +1,5% και Τρ. Ελλάδος +0,8%. . Στο κόκκινο Eurobank -2,2%, Alpha και Εθνική -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +3,4%, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, ΕΛΠΕ +1,7%, Ελλάκτωρ +0,5%

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο -1,5%,  ΟΤΕ, Jumbo,Σαράντης -2,3%, Motor Oil και ΟΛΠ -1%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα