Αγορές

Τεστ αντοχών και αναμονή αντίδρασης στο ΧΑ


Πρόσκαιρη αναλαμπή αποδεικνύεται το χθεσινό μινι-ράλι στα χρηματιστήρια, που δημιούργησε προσδοκίες αναστροφής της πτωτικής τάσης και περαιτέρω βελτίωσης των αποτιμήσεων.
Οι αγορές άνοιξαν σήμερα με θετικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση χάνοντας όλα τα κέρδη τους και βρίσκονται πλέον στο κόκκινο.

Αλλαγή σκηνικού και στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ ξεκίνησε με κεκτημένη ταχύτητα στο +1,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε +3,95%. Τώρα η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως.

Ερωτηματικά προκαλεί ο μεγάλος τζίρος, που ήταν περίπου 21,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την αύξηση  του όγκου συναλλαγών και του τζίρου στην άρση απαγόρευσης του short selling, που ξαναφέρνει στην αγορά πολλά επιθετικά χαρτοφυλάκια και βραχυχρόνιους παίκτες.

Αναλυτές  εκτιμούν ότι βασική παράμετρος για τη συνέχεια θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.
 Στο εσωτερικό μέτωπο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ζητήματα των τραπεζών, σε πληροφορίες για τα εταιρικά αποτελέσματα και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, σε συνάρτηση με τις κινήσεις για την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται να απορροφώνται οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Οι βασικοί δείκτες “σέρνονται” σε χαμηλά ημέρας και υπάρχουν προσδοκίες ενδοσυνεδριακής αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,18% στις 616,73 μονάδες, και τώρα βρίσκεται στις 605,7 με απώλειες 0,60%.
Περίπου 0,75% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας στις 1.453 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +3,95% και εν συνεχεία βυθίστηκε μέχρι -3,30%. Τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 2,25%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου.Alpha -3,7%, Eurobank -2%%, Εθνική -1%,  Attica -0,7%, +3,5%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος οριακά στο κόκκινο (-0,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζεται η ανάκαμψη της ΔΕΗ (+3%). Ακολουθούν Motor Oil +1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,6%, Μυτιληναίος και ΟΛΠ +0,3%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν -2,6%, Aegean -2,4%, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ -1,5%.

Διαβάστε επίσης