Πολιτική

Τέσσερις καθηγητές των νομικών σχολών συζητούν για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου


Κριτική στους χειρισμούς που έγιναν στο ζήτημα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου στην υπόθεση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, άσκησαν τέσσερις καθηγητές των νομικών σχολών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επιστημονική επιτροπή του «Νομικού Βήματος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «συνταγματικές/θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση η οποία παρέχει στην εισαγγελέα που ασκεί καθήκοντα στην ΕΥΠ, τη δυνατότητα να προχωρά στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με ανώνυμη αιτιολογία - και προσέθεσε ότι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ασυλία και το ακαταδίωκτο, και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ερώτημα εάν η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παραβίασε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εκτίμησε ότι η υποχρέωση του προέδρου της ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, δεν υπερκαλύπτεται από την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, όπως υποστηρίζεται εσφαλμένα.

Αντιθέτως, η μη ενημέρωση παραβιάζει τον νόμο, είπε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επίτιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός, Μιχαήλ Σταθόπουλος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της ΕΥΠ, έχει ο ίδιος αντικειμενικές ευθύνες και θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Πριν την παραίτηση θα έπρεπε να έχει καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη να του δώσει το φάκελο της παρακολούθησής του και να ασκήσει τις νόμιμες ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων.

Πέρα από όλα αυτά, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε κατ' επανάληψη, ότι είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, καθώς ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών πρέπει να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Παράλληλα, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νικόλαος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι υπάρχει μια ομολογημένη τηλεφωνική υποκλοπή, και εάν αποκαλυφθεί ότι υπήρξαν πολλές, δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση: Η παραίτηση είναι συνταγματική και νομική υποχρέωση, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού.

Επίσης, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρχουν φίλτρα πριν την αποστολή του εγγράφου της ΕΥΠ στην αρμόδια εισαγγελέα για να συναινέσει στην άρση του απορρήτου.

Ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άμισθος νομικός σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Γεώργιος Καραβοκύρης, ανέφερε ότι πρέπει να προβλεφθεί ειδικό συμβούλιο που θα αποφασίζει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών, και πρότεινε να θεσμοθετηθεί το γαλλικό πρότυπο στο θέμα της άρσης του απορρήτου.

Πάντως, ο κ. Καραβοκύρης δέχθηκε πάρα πολλές παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και διακοπές στα όσα υποστήριζε και ανέπτυσσε, τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και από τον κ. Σταθόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «βασικοί άξονες της θεσμικής παρέμβασης του δικηγορικού σώματος, είναι, αφ' ενός η ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις της νομιμότητας και αφ' ετέρου η θωράκιση του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνταγματικές επιταγές».


Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει, καταδεικνύουν πρωτοφανή θεσμική ένδεια σε έναν τομέα που άπτεται της ελευθερίας όλων» και προσέθεσε: «Παρόλο που η συμβολή της ΑΔΑΕ στις μέχρι τώρα αποκαλύψεις ήταν ουσιώδης, δεν έχει εξαντλήσει τα όρια ελεγκτικής παρέμβασης που της παρέχει ο νόμος και οφείλει να το πράξει χωρίς χρονοτριβή».

    
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, Χριστίνα Τσαγκλή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις