Επιχειρήσεις

Τεράστια προσφορά της KKR για την Telecom Italia - Αντιδρά η Vivendi


Πρόταση 10,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Telecom Italia (TIM), υπέβαλε, στις τις 21 Νοεμβρίου, η αμερικάνικη εταιρία KKR, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πώληση στην Ευρώπη.

Για να πραγματοποιηθεί το ντιλ έπρεπε να υπάρξει έγκριση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της κυβέρνησης. Οι μετοχές της TIM ανέβηκαν 30%.

Η Vivendi, ο μεγαλύτερος μέτοχος της TIM, γνωστοποίησε πως δεν είχε καμία πρόθεση να πουλήσει το 24% των μετοχών της, σημειώνοντας ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή.

Η προσφορά, όπως αναφέρει το economist.com, σε μετρητά παρέχει επιχειρηματική αξία 33,2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει premium 46% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος πριν την προσφορά της ΚΚR, όμως τα 0,50 ευρώ ανά μετοχή που δίνει η αμερικάνικη εταιρία μπορούσε να προσφέρει είναι περίπου το μισό από αυτό που δαπάνησε η Vivendi όταν αγόρασε το πρώτο της μερίδιο στα μέσα του 2015.

Οι μετοχές της ΤΙΜ έπεσαν κατά 70% από την εξαγορά της Vivendi και μετέπειτα.

Από τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της εταιρίας, Luigi Gubitosi, έχει εκδώσει δύο αρνητικές προβλέψεις αναφορικά με τα κέρδη της. H KKR θα μπορούσε να αγοράσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών, δίχως αυτές της Vivendi.

Όμως οι δύο μεγαλομέτοχοι θα πρέπει να συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση της ΤΙΜ, αφού η KKR θέλει πάνω από 66% για να προβεί σε μέγαλες αλλαγές.

Η KKR θέλει να αποσχίσει τον τομέα υποδομών της εταιρείας από τον τομέα των υπηρεσιών της, ώστε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε κάθε μονάδα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η KKR θα μεταφέρει τη μονάδα υποδομών σε μια ξεχωριστή εταιρεία χαρτοφυλακίου όπου θα είναι ο κύριος επενδυτής.

Η ΤΙΜ αντιμετωπίζει ζητήματα από το 1999, όταν μια μοχλευμένη εξαγορά από τον επικεφαλής της μικρότερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Olivetti, φόρτωσε την εταιρεία με τεράστια χρέη. Έκτοτε δεν μπόρεσε να επενδύσει αρκετά απέναντι στον ανταγωνισμό της Wind, Iliad και Vodafone που μπήκαν στην ιταλική αγορά.

Το εργατικό δυναμικό της Telecom Italia, σύμφωνα με το economist.com, έχει περίπου 50.000 υπαλλήλους στην Ιταλία, ενώ υπάρχουν συχνές πολιτικές παρεμβάσεις, κακή διακυβέρνηση και κόντρες ανάμεσα στους μετόχους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι θεωρεί πως ευνοεί η συμφωνία, αλλά δεν θα ήθελε μια σύγκρουση μεταξύ της KKR και της Vivendi, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει τους λαϊκιστές αντιπάλους, όπως ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι που ζητά να αλλάξει η διοίκηση της ΤΙΜ, ώστε να εμποδιστεί η εξαγορά.

Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ιταλίας, Cassa Depositi e Prestiti, η οποία κατέχει το 10% της ΤΙΜ, αναμένεται να παραμείνει μειοψηφικός επενδυτής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις