Ελλάδα

Τέλος το χύμα ελαιόλαδο σε ταβέρνες και εστιατόρια!


Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. 

Η ρύθμιση αυτή είχε προταθεί στο υπουργείο Οικονομίας από τους φορείς της αγοράς, καθώς έκριναν απαραίτητη τη χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιόλαδου, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτών. 

Ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιόλαδου και η χρέωση ή μη στον καταναλωτή επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. 

Όπου το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml. 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου (ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης. 

Οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), όπως και οι περισσότερες από 600 αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου δηλώνουν έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση για μη επαναγεμιζόμενες μικρές συσκευασίες ελαιολάδου από τους χώρους μαζικής εστίασης. 

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι στον κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ελαιολάδου, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, αφού ανοιχθεί. 

Ως εκ τούτου μία συσκευασία εφόσον ανοιχθεί θα πρέπει, είτε να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της είτε να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής, είτε να επιστρέψει για χρήση στη κουζίνα, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως και δεν την πάρει μαζί του ο καταναλωτής, σύμφωνα με το dimosio.gr.