Οικονομία

Τέλος στις άδειες για μονάδες υδατοκαλλιέργειας στη Λέσβο βάζει το ΥΠΑΑΤ


Με έγγραφό που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ζητά την αναστολή έκδοσης αδειών μονάδων υδατοκαλλιέργειας στον Κόλπο της Καλλονής νήσου Λέσβου, με το αιτιολογικό της προστασίας των θαλάσσιων βιολογικών πόρων και του θαλασσίου οικοσυστήματος.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το έγγραφο έρχεται ως απόρροια της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους τοπικούς φορείς, με γνώμονα την αρχή της προληπτικής προσέγγισης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε σχετικά: «Ο κόλπος της Καλλονής είναι ένας αβαθής κλειστός κόλπος, ο οποίος εκτός από την τεράστια οικολογική του σημασία, αποτελεί πηγή βιοπορισμού εκατοντάδων αλιέων. Στο ΥπΑΑΤ γίνεται συστηματική δουλειά ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και τη βιωσιμότητα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Παρεμβαίνουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και σύντομα θα βγάλουμε σε διαβούλευση ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αλιεία».