Ελλάδα

Τέλος η πώληση ΙΧ βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα!


Απαγόρευση, από το 2030 και εντεύθεν, της πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο κλιματικός νόμος που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση και ανέλυσε σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν ανακοινώσει σταδιακό τερματισμό της πώλησης και συνεπακόλουθα χρήσης αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, η Ελλάδα ακολουθεί το πρόσταγμα των καιρών, που είναι η ηλεκτροκίνηση.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Παράλληλα η πράσινη ανάπτυξη επεκτείνεται και εν πολλοίς επιβάλλεται, καθότι από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Το σημαντικότερο, βεβαίως, όσων αναφέρθηκαν και περιλαμβάνονται στον κλιματικό νόμο, είναι η απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητές εσωτερικής καύσης από το 2030. Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα, τα οποία καθορίζονται από την ηλεκτροκίνηση, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο πρωταγωνιστούν τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν κατά το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση για έναν Φόρο Άνθρακα που θα επιβληθεί από το 2028 και θα αφορά όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, καθώς και τα ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά. 

Eco-νησιά και εξοικονομώ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο project μετατροπής νησιών, όπως η Αστυπάλαια και η Χάλκη σε ενεργειακά αυτόνομες και ηλεκτροκίνητες περιοχές. "Αύριο θα βρεθώ στη Χάλκη, θα έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω την πρωτοβουλία GR - eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Kάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Να θυμίσουμε ότι ήδη στην Αστυπάλαια βρίσκεται σε εφαρμογή, σε συνεργασία με την VW, το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε "πράσινο" τουριστικό προορισμό, οπού η ηλεκτροκίνηση θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης