Χρηστικά

Τέλος η 13η σύνταξη- Μικρές αυξήσεις για λίγους στις επικουρικές


Στον αέρα το νέο ασφαλιστικό. «Λoγαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο», που δημιουργούν δημοσιονομική μαύρη τρύπα

Φωτιές ανάβουν στην κυβέρνηση οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού και οι «βεβιασμένες» -χωρίς συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ - εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για σημαντικές αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης.

Την ώρα δηλαδή που ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας προσπαθεί να βρεί σημεία συνεννόησης με τους δανειστές ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές και να ολοκληρωθεί  χωρίς καθυστερήσεις η πέμπτη αξιολόγηση, οι πρωτοβουλίες Βρούτση ναρκοθετούν τις διαπραγματεύσεις, προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις και οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας – που έγιναν ερήμην και αν αγνοία του υπουργείου Οικονομικών - συνεπάγονται ετήσια επιβάρυνση περίπου 500 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, χωρίς να έχει βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση τους. Δημιουργούν λοιπόν «μαύρη τρύπα» που πρέπει με κάποιο τρόπο να  καλυφθεί – ενδεχομένως με περικοπές άλλων κονδυλίων, που θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στην «προκρούστεια κλίνη»

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών που «ξεσκόνισαν»  και ανέλυσαν ένα προς ένα τα 100 και πλέον άρθρα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εντόπισαν το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος των διατάξεων, εγείροντας θέμα άμεσης κάλυψης αυτού του κενού.

Για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον προϋπολογισμό, στο υπουργείο Εργασίας προέκριναν το ψαλίδισμα κοινωνικών κονδυλίων, βάζοντας πρώτο στην «προκρούστεια κλίνη» το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ομως η εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει μ’ αυτές τις περικοπές, δεν επαρκεί για να κλείσει η μαύρη τρύπα των 500 εκατ. ευρώ του ασφαλιστικού.  Αναζητούνται λοιπόν εμβαλωματικές λύσεις, ώστε αφ’ ενός να μην προκύψει μείζον δημοσιονομικό ζήτημα που θα προκαλέσει αντιπαράθεση με τους Θεσμούς και αφ’ ετέρου να μη φανεί ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας.

«Σολομώντεια» λύση

Σ’ αυτή τη λογική απαλείφθηκε από το ν/σ η διάταξη για τον «μηχανισμό στήριξης», με τον οποίο η κυβέρνηση θα αντικαθιστούσε τη μόνιμη «13η σύνταξη».
Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι κόβεται μια παροχή για τους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, για να καλυφθεί το κόστος μικρών αυξήσεων σε μια μικρή μερίδα συνταξιούχων -όσων έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια εργασίας. 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει θα αποτελέσει αντικείμενο κυβερνητικών συσκέψεων την επόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να βρει «σολομώντεια» λύση.