Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: «Κλείδωσε» η κατάργηση εντός του '23


Μένει να αποφασιστεί αν το μέτρο υλοποιηθεί σε μία ή δύο δόσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι πληροφορίες φέρουν στα μέτρα που έχουν κλειδώσει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σήμα στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δόθηκε τον περασμένο Μάϊο από την Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν έκτακτο φόρο ο οποίος θεσπίστηκε μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2011 και ακόμη και σήμερα επιβαρύνει ως κεφαλικός φόρος περισσότερους από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ως ένας κατώτατος φόρος που πρέπει να πληρώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μικρά ποσά στη δήλωση τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το σκεπτικό της επιβολής του φόρου ήταν ότι θα βοηθούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς θα συμμετείχαν περισσότεροι φορολογούμενοι στα φορολογικά βάρη.

Ωστόσο ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει καταλήξει ότι δημοσιονομικά υπάρχει η δυνατότητα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για την κατάργησή του. 

Το τέλος που οφείλουν να πληρώνουν οι επιτηδευματίες κυμαίνεται από 600 έως 1000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και την τοποθεσία που βρίσκεται η έδρα της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και τελικά φαίνεται να το αποφασίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή είναι αν τελικά  θα ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2023 ή θα προχωρήσει αρχικά σε μία μείωση κατά 50% και την επόμενη χρονιά στην πλήρη απαλλαγή επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το επαχθές φορολογικό βάρος.

Εφόσον μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο μισό για το 2023 αυτό θα σημαίνει ότι από 650 ευρώ που επιβαρύνονται ετησίως οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις από τα 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ ενώ από το 2024 η επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά θα μηδενιστεί.

Σήμερα το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ για πάνω από 200.000 κατοίκους.

Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και με 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν το 2020 σε 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα