Πολιτική

Τελικό αποτέλεσμα: 8,7% μπροστά η ΝΔ εκτιμά η Singular


Αφετηρία πολιτικών εξελίξεων και ενός νέου γύρου αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη θα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που συνιστά καθαρή νίκη της ΝΔ, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διατηρήσει υψηλό ποσοστό. Καθοριστική παράμετρο αποτελεί το εύρος του ανοίγματος της «ψαλίδας» στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση τελικού αποτελέσματος της Singular Logic η διαφορά θα είναι τελικά 9 εκατοστιαίες μονάδες και προφανώς στενεύει τα περιθώρια χειρισμών εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας  αμφίβολη την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η  δραστική συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής.

Κάτω των προσδοκιών της ηγεσίας του η επίδοση του ΚΙΝ.ΑΛ, μάλλον θα ενισχύσει την εσωστρέφεια στο κόμμα, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια ανάκτησης του απολεσθέντος ζωτικού χώρου.

Εκπληξη η επίδοση της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπαίνει στην Ευρωβουλή, αποσπώντας πάνω από 4% των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 10%, η Singular Logig εκτιμά ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει τελικά 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 7,8%,  και το ΚΚΕ  5,6%. Η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 4,8%, ενώ η «Ελληνική Λύση» θα έχει τελικά 4,2%.

Για τον σχηματισμό «ΜέΡΑ» του Γιάννη Βαρουφάκη εκτιμά ότι θα μένει οριακά κάτω από το 3% και δεν θα κερδίσει έδρα.
έμοιαζε σχεδόν με μη ανιχνεύσιμο αφού προβλέπεται να κυμανθεί από 0,5-1%.

Νικολακόπουλος: 7,5 μονάδες θα είναι η διαφορά

Νωρίτερα, αναλύοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την καταμέτρηση ψήφων, γνωστός «εκλογολόγος» αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος διατύπωσε  την εκτίμηση-πρόβλεψη ότι η τελικά διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περίπου 7,5 μονάδες.
 Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κ. Νικολακόπουλος προέβλεψε ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει ποσοστό 33% στις ευρωεκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο  25-25,5%.

Οσον αφορά την εκλογική δύναμη των άλλων κομμάτων, εκτίμησε ότι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ θα είναι περίπου 7,5%. Τέταρτο κόμμα θα είναι το ΚΚΕ με 5,5%-6%, ενώ η Χρυσή Αυγή θα περιοριστεί στην πέμπτη θέση με 5%.
Ο κ. Νικολακόπουλος  εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου θα μπει στην Ευρωβουλή, παίρνοντας 4% των ψήφων.
Για το «ΜεΡΑ25» του Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι βρίσκεται στο όριο του 3% και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη αν τελικά θα υπερβεί ή όχι τον «πήχυ».