Αγορές

Τελικά, οδεύει «στις καλένδες» ο «κανόνας Βόλκερ»;


Οι απόψεις διίστανται, μετά και την πρόσφατη παραχώρηση στη Goldman Sachs

Ως ένδειξη ότι ο πολυσυζητημένος «κανόνας Βόλκερ» οδεύει προς υποβάθμιση ή εγκατάλειψη εκλαμβάνεται από μέρος της αμερικανικής αγοράς η είδηση, ότι οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ έδωσαν στην Goldman Sachs παράταση συμμόρφωσης για «ουσιαστικά όλες» τις επενδύσεις της που εμπίπτπουν στον κανόνα, μέλημα του οποίου ήταν να αναγκάσει τις τράπεζες να απέχουν από δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η Goldman Sachs αναδύεται ως «ο μεγάλος ωφελούμενος» από την απόφαση των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών να δώσουν περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να συμμορφωθούν.

Αν και ο «κανόνας Βόλκερ» (μέρος της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης «Ντοντ – Φρανκ» που προέκυψε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση) είναι περισσότερο γνωστός για την εξάλειψη της δυνατότητας των τραπεζών να ποντάρουν σε αγορές με δικά τους κεφάλαια, τους απαγορεύει επίσης να έχουν δικά τους hedge funds και private equity ενεργητικό.

Στα τελευταία τους τριμηνιαία αποτελέσματα πολλές τράπεζες έχουν σημειώσει ότι η Fed τους έχει δώσει πρόσθετο χρόνο –ετών- για να πουλήσουν τις «μη ρευστοποιήσιμες» επενδύσεις τους, αλλά καμία δεν έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανακούφιση από τη Goldman. Η επενδυτική τράπεζα την προγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι έλαβε παράταση για «ουσιαστικά όλες» τις επενδύσεις της, αξίας 6,2 δισ. δολαρίων, σε λεγόμενα «καλυμμένα κεφάλαια» (covered funds) – private equity funds 4,5 δισ. δολαρίων, καθώς και πιστωτικά, real estate και hedge funds.

Οι «κακές γλώσσες» ερμήνευσαν αυτή την παραχώρηση των ρυθμιστικών Αρχών ως άλλη μία ένδειξη ότι ο «κανόνας Βόλκερ» πάει προς... κατάργηση. Φυσικά, «χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει»: όντως λομπίστες των τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει τον κανόνα.

Από την άλλη πλευρά, δικηγόροι και αναλυτές επισημαίνουν το αυτονόητο, ότι οι τράπεζες έχουν μακροπρόθεσμες συμβολαιακές δεσμεύσεις σε ορισμένες από τις επενδύσεις αυτές και εάν δεν τους δινόταν περισσότερος χρόνος, θα αναγκάζονταν να τις πουλήσουν «υπ’ ατμόν», πιθανότατα με πολύ μεγάλες ζημιές...

Η Fed συμφώνησε μεν το Δεκέμβριο να δώσει παρατάσεις, ωστόσο απαιτήθηκε από κάθε τράπεζα να υποβάλλει σχετική αίτηση, στην οποία να φαίνεται ξεκάθαρα με ποιό τρόπο το εκάστοτε ενεργητικό της είναι «μη ρευστοποιήσιμο» και να περιγράψει «συγκεκριμένες προσπάθειες» αποεπένδυσης στις οποίες προχωρά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι πρόσφατα η Deutsche Bank στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη τράπεζα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για παράβαση του κανόνα. Σύμφωνα με τη Fed, η τράπεζα απέτυχε να επιτηρήσει επαρκώς, εάν οι traders της διενεργούσαν συναλλαγές για λογαριασμό πελατών της ή με χρήματα της τράπεζας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις