Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία για επιστρεπτέα - Πώς θα γίνουν οι ενστάσεις


Οι «κομμένοι» κυρίως από τον δ' κύκλο του προγράμματος μπορούν να διεκδικήσουν τώρα τη φθηνή ρευστότητα

Άλλη μια ευκαιρία, την τελευταία, θα έχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που είχαν «κοπεί» από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, στον τρίτο και τον τέταρτο κύκλο, προκειμένου να διεκδικήσουν σήμερα τη φθηνή ρευστότητα από το κράτος, υποβάλλοντας ένσταση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τις ενστάσεις θα μπορέσουν να υποβάλουν όσοι είχαν μείνει εκτός επιστρεπτέας σε αυτούς τους δύο κύκλους, αλλά οι περισσότεροι θα είναι όσοι αποκλείσθηκαν από τον τέταρτο κύκλο, όπου είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά το «κούρεμα» κατά 50% στο επιστρεπτέο ποσό, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να εκτιναχθεί στα ύψη.

Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 10.522 επιχειρήσεις με 1,51 δισ. ευρώ, ενώ στον τέταρτο, όπου εκτός από το «κούρεμα» καθιερώθηκαν και ελάχιστα όρια ενισχύσεων, ενώ διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ενστάσεις έχει ήδη ανοίξει, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους αφού πρώτα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα ενημερωθούν ότι έχουν δικαίωμα για ένσταση. Αφού λάβουν αυτό το μήνυμα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία πέντε ημερών για να καταθέσουν την ένσταση.

Ο τρόπος εξέτασης της ένστασης δεν είναι σαφής και, όπως αναφέρουν λογιστές, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι θα πάρουν τελικά την επιστρεπτέα με αυτή τη διαδικασία. Βέβαιο είναι ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την υποχρέωση, μέσω της αίτησής τους, να ενημερώσουν για ποια από τις δύο φάσεις του προγράμματος ενδιαφέρονται (αν, δηλαδή, απορρίφθηκαν στον τρίτο ή στον τέταρτο κύκλο) και για ποιους λόγους απορρίφθηκε η αρχική αίτησή τους.

Ένα πρόβλημα που είχε φθάσει και στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, και το οποίο είχε προκαλέσει την απόρριψη πολλών από τον δ' κύκλο της επιστρεπτέας ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκαν οι νέες επιχειρήσεις. Όπως τονιζόταν στην ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, «με κυβερνητικές αποφάσεις από τις 3/11 ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, από τις 7/11 το λιανεμπόριο, ενώ από τις 8/11 και τα κομμωτήρια. Μεταξύ των εν λόγω επιχειρήσεων είναι και πολλές νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν λίγους μήνες πριν από την έναρξη της επιδημίας. Επιχειρήσεις που στο ξεκίνημά τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με την επιδημία και τις επιπτώσεις της στην αγορά και αναστέλλουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους με απόφαση της πολιτείας για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (άρα έχουν μηδέν έσοδα) και ουσιαστικά αποκλείονται δε facto από την επιστρεπτέα προκαταβολή». Δεδομένου ότι οι όροι για τον υπολογισμό της μεταβολής του τζίρου δεν έχουν αλλάξει, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας πιθανότατα δεν θα πάρουν την επιστρεπτέα ούτε αν υποβάλουν τώρα ενστάσεις.

Σημειώνεται ότι μετά και την υποβολή των ενστάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι έχουν ενισχυθεί μέσω των 7 κύκλων του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, ή να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον έκπτωση 15% στο ποσό που θα επιστρέψουν.

Επίσης, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων κατά 50% έχουν τη δυνατότητα, όταν ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση, να λάβουν κουπόνι αξίας ίσης με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με αυτό να αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις