Αγορές

Τελείωσε το ράλι, χάθηκε 1,1 δισ. στο χρηματιστήριο! Βυθίστηκαν οι τράπεζες -4,4%


Η... ¨"λογική" επανέρχεται στο χρηματιστήριο και τη  φρενήρη κούρσα των τελευταίων ημερών - αποκορύφωμα μιάς εντυπωσιακής ανοδικής πορείας 8 εβδομάδων - διαδέχεται μία θεαματική "βουτιά", που δεν αποκλείεται να αποτελεί αφετηρία πολύ μεγαλύτερης διόρθωσης. Τα ιλιγγιώδη βραχυχρόνια κέρδη - έως και 65%% στις τράπεζες και σε περιφερειακά χαρτιά - γίνονται πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, καθώς τα επιθετικά funds και οι traders "ανακρούουν πρύμναν", επιχειρώντας με βεβιασμένες κινήσεις να κατοχυρώσουν αποδόσεις.

Κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που πρωταγωνίστησαν στο παρατεταμένο ράλι και έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες αποδόσεις σ' αυτό το διάστημα - τις υψηλότερες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα βυθίστηκαν σε δίνη πιέσεων, καθώς οι επίδοξοι κερδοσκόποι "στριμώχνονταν στην έξοδο", προσπαθώντας να "αποδράσουν" με κέρδη και να αποφύγουν ενδεχόμενες ζημίες τις επόμενες μέρες.

 Με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 4,19% και τα εμποροβιομηχανικά blue chips να ακολουθούν, φαίνεται ότι η αγορά μπαίνει πλέον στο δρόμο της διόρθωσης, μετά από πολλές "προειδοποιητικές βολές" και συνεχώς διαψευδόμενες ενδείξεις. Η μεγάλη πτώση και οι προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών επιδεινώνουν το ψυχολογικό κλίμα - στοιχείο που θα "μεταφρασθεί" τις επόμενες μέρες σε  εξασθένηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ανάσχεση των εισροών φρέσκου χρήματος και αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Η μεγάλη πτώση εξανέμισε χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Μόνον στις τράπεζες χάθηκαν περί τα 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται βέβαια για "θεωρητικές" προς το παρόν απώλειες αποτίμησης, που μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες μέρες και να γίνουν πραγματικές όταν έρθει η ώρα ρευστοποίησης.

 Η επόμενη μέρα

 Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια. Εν δυνάμει αγοραστές υπάρχουν βέβαια και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, αλλά  εκτιμάται ότι θα εξασθενεί σταδιακά αν η αγορά δεν ανακάμψει γρήγορα

Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η διόρθωση θα αποβεί θετική για την αγορά, καθώς αποτρέπει την "υπερθέρμανση" και τις στρεβλώσεις, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα τοποθετήσεων σε χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει εκτός αγοράς και σε μικροεπενδυτές που έχασαν το "πρώτο τραίνο".

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, συμβάλλοντας στη ταχεία σταθεροποίηση του ΧΑ, που μπαίνει πλέον σε φάση  αναζήτησης κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών.

 Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος αναμένεται να συμβάλει τις επόμενες μέρες η σεναριολογία για αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Scope Rating στις 3 Μαρτίου, ή από την DBRS στις 10 Μαρτίου, ή/και η βελτίωση της "¨βαθμολογίας" από την Moody’s στις 17 Μαρτίου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  με αρνητικά πρόσημα. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση  και οι απώλειες καλύφθηκαν.  Στη συνέχεια όμως οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με ταχύ ρυθό και έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης "έγραψε" υψηλό +0,01% στις 1.121,83 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.101,30 μονάδες,  υποχωρώντας κατά 1,82%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,06%, κλείνοντας στις 2.677,89 μονάδες. Κατά1,58% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε και ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 4,19% Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -4,7%, Alpha -4,4%, Πειραιώς -4,1%, Εθνική -3,3%, Attica Bank -1,3%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Αρνητική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25, όπου μολις τρεις μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο: Coca-Cola +0,8%, Quest +0,6%, Autohellas +0,3%. θ

 Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Motor Oil -3,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕλβάλΧαλκόρ -2,6%, Τιτάν -2,3%, Βιοχάλκο -1,9%, ΟΠΑΠ -1,6%, Μυτιληναίος και Jumbo -1,3%. .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα