Έτοιμος να επιτρέψει στην Nvidia να εξάγει τα προηγμένα chips τεχνητής νοημοσύνης H200 σε «εγκεκριμένους πελάτες» στην Κίνα και σε άλλες αγορές δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπό την προϋπόθεση ότι το αμερικανικό κράτος θα λαμβάνει το 25% των εσόδων από τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «αντέδρασε θετικά» στην πρόταση.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία «θα στηρίξει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ και θα ωφελήσει τους Αμερικανούς φορολογουμένους».
Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο Εμπορίου οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες, ενώ το ίδιο πλαίσιο θα ισχύσει και για τις AMD, Intel και άλλες «μεγάλες αμερικανικές εταιρείες».
Αλλαγή πορείας μετά τις πρόσφατες δεσμεύσεις
Τόσο η Nvidia, όσο και η ανταγωνίστρια AMD είχαν συμφωνήσει τον Αύγουστο να αποδίδουν 15% των εσόδων τους από πωλήσεις chips στην Κίνα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την ίδια περίοδο, το Πεκίνο φέρεται να είχε προειδοποιήσει εγχώριες εταιρείες να αποφύγουν τη χρήση του H20, του ειδικά προσαρμοσμένου chip της Nvidia για την κινεζική αγορά.
Το H200, ωστόσο, είναι πιο προηγμένο από το H20, αν και όχι η κορυφαία ναυαρχίδα της εταιρείας.
Η προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών ώθησε τις μετοχές της Nvidia ανοδικά νωρίς τη Δευτέρα, αν και αργότερα περιόρισαν τα κέρδη τους. Μετά το κλείσιμο, η μετοχή σημείωσε άνοδο περίπου 2%.
Σε δήλωση προς το CNBC, εκπρόσωπος της Nvidia χαιρέτισε την απόφαση Τραμπ, σημειώνοντας ότι η πολιτική για το H200 «επιτρέπει στην αμερικανική βιομηχανία chips να ανταγωνιστεί, στηρίζοντας υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και εγχώρια παραγωγή». Η διάθεση των chips σε «εγκεκριμένους εμπορικούς πελάτες» που περνούν από αξιολόγηση του υπουργείου Εμπορίου «επιτυγχάνει μια ισορροπημένη και επωφελή λύση για την Αμερική», πρόσθεσε.
Ο πυρήνας της τεχνολογικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας
Οι ημιαγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, αλλά και στο επίμαχο μέτωπο του εμπορικού πολέμου.
Η κρίσιμη σημασία των chips εντάθηκε, όταν το Πεκίνο επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς σε σπάνιες γαίες, υλικά απαραίτητα για την παραγωγή υψηλού επιπέδου ημιαγωγών. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε απαντήσει τότε με απειλές για μαζική αύξηση δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.
Μετά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα στα τέλη Οκτωβρίου, Τραμπ και Σι κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν εμπορική εκεχειρία, κατά την οποία το Πεκίνο δεσμεύθηκε να σταματήσει τα «αντίποινα» κατά των αμερικανικών κατασκευαστών chips, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ δήλωσε ότι στη συνάντηση συζήτησε ειδικά το θέμα των εξαγωγών της Nvidia προς την Κίνα.
Η εξαγγελία για τις πωλήσεις του H200 αποτελεί έτσι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο τεχνολογικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό, όπου οι δύο πλευρές αναζητούν νέους συμβιβασμούς, χωρίς να εγκαταλείπουν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις.