Τράπεζες

TBI Bank: Ρεκόρ καθαρών κερδών στο α' τρίμηνο του 2022


Καθαρά κέρδηρεκόρ – ύψους 10,2 εκατ. ευρώ σημείωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η TBI Bank, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η TBI συνέχισε να εντάσσει στο δίκτυό της νέες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, προσφέροντας ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα BNPL (Αγόρασε Τώρα, Πλήρωσε Αργότερα),  ενώ παράλληλα ξεκίνησε να προσφέρει τις λύσεις της και στην Ελλάδα ως μία νέα επιπλέον αγορά. Πλέον, είναι παρούσα σε σχεδόν 15.000 σημεία σε εμπορικά καταστήματα. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η TBI συνεχίζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και να προσφέρει στους πελάτες της καινοτόμες εμπειρίες αγορών. 

«Η ομάδα της TBI απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι ανθεκτικό απέναντι στις αναταράξεις της αγοράς» δήλωσε ο Petr Baron, Διευθύνων Σύμβουλος της TBI Bank. «Οι οικονομικές μας επιδόσεις – ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι το αποτέλεσμα των εστιασμένων προσπαθειών μας και των ισχυρών επιδόσεων μας στις δραστηριότητες BNPL και τις χρηματοδοτήσεις. Από την αρχή του β' τριμήνου, οι δραστηριότητές μας στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε πλήρη ισχύ και είμαστε ενθουσιασμένοι με τα πρώτα αποτελέσματα στη νεότερη αγορά μας».

Η ΤΒΙ Bank, ως μια από τις ηγέτιδες Τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και εναλλακτικών προγραμμάτων πληρωμής BNPL, το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξυπηρέτησε περισσότερες από 250.000 αιτήσεις δανείων στη Βουλγαρία και Ρουμανία και εκταμίευσε σχεδόν 120.000 δάνεια. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκταμιεύθηκαν 154 εκατ. ευρώ, 40% περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η ανάπτυξη παρατηρείται τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας ανήλθε σε 745 εκατ. ευρώ (αύξηση 5% συγκριτικά με το τέλος του 2021), ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε σε 585 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2022 (αύξηση 7% συγκριτικά με το τέλος του 2021). Το α' τρίμηνο του 2022, το χορηγούμενο ποσό δανείων γενικού σκοπού μέσω εφαρμογής στο κινητό, διαδικτυακά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 73% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και έτσι συνέβαλε σημαντικά στην επιχειρηματική επίδοση ρεκόρ της TBI Bank. 

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα έσοδα της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 33% σε 36 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 22% και της εντυπωσιακής αύξησης κατά 68% των αμοιβών και προμηθειών. Αυτό επέτρεψε στα λειτουργικά κέρδη για το α' τρίμηνο του 2022 να ανέλθουν σε 29,3 εκατ. ευρώ με αύξηση σχεδόν 34% σε ετήσια βάση. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της TBI Bank έφτασε τα 514 εκατ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2022, επιδεικνύοντας έτσι υγιή ανάπτυξη και ξεπερνώντας κατά πολύ την αγορά.

Στο τέλος της περιόδου, η Τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της  σε επίπεδο κεφαλαίου και ρευστότητας: σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) διαμορφώθηκε στο 21,4% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο  433% (πάνω από 4 φορές υψηλότερο από το κανονιστικό όριο). 

Οι εργασίες της TBI Bank συνδυάστηκαν με τη συνετή διαχείριση του κόστους (49% δείκτης κόστους προς έσοδα) και συνέβαλαν ώστε η απόδοση του χαρτοφυλακίου εργασιών (ROWP) να φθάσει το 25%, η απόδοση του ενεργητικού (ROA) το 5,5% και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων το 24,4%. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν για άλλη μια φορά την TBI Bank μεταξύ των πιο κερδοφόρων τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα