ΕΥΖην

"Ταξίδι στη Σελήνη" του Όφενμπαχ, σε συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού


Με τη νέα παραγωγή της όπερας του Ζακ Όφενμπαχ «Το ταξίδι στη Σελήνη», σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λωράν Πελλύ, εγκαινιάζεται η στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, ενός εκ των σημαντικότερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1714.

Για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 12 και 13 Ιουλίου 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και των σολίστ και της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ.

To «Ταξίδι στη Σελήνη» είναι μια τετράπρακτη «όπερα-φαντασμαγορία» του Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), Γερμανού συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στη Γαλλία. Το ποιητικό κείμενο είναι των Αλμπέρ Βανλό, Εζέν Λετερριέ και Αρνόλ Μορτιέ χαλαρά βασισμένο στα μυθιστορήματα «Από τη Γη στη Σελήνη» και «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» του Ιουλίου Βερν.

Το έργο γράφτηκε στον απόηχο της επιτυχίας που σημείωναν τα έργα του Ιουλίου Βερν και συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής, ενώ το ανέβασμά της επένδυε πολύ στα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της φαντασμαγορίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και προκάλεσε τέτοια αίσθηση ώστε την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο επτά διαφορετικά θεάματα βαριετέ της γαλλικής πρωτεύουσας να κάνουν άμεση αναφορά σε αυτό.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος σκηνοθέτης Λωράν Πελλύ και η δραματουργός Αγκάτ Μελινάν διασκεύασαν το -άγνωστο σήμερα- αριστούργημα του Όφενμπαχ με ευρηματικότητα και ομαδικό πνεύμα. Στη νέα διασκευή του έργου, το λιμπρέτο, η μουσική και η σκηνοθεσία δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο για τους σολίστ και τους νεαρούς ερμηνευτές. Σε μια τεράστια παιδική χαρά συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης, όπου παιδιά ντυμένα με κοστούμια των «μεγάλων» ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, ενώ παράλληλα στη σκηνή ανεβαίνουν τα παιδιά που κάνουν διαδήλωση για το κλίμα και τη Γη που πνίγεται στις ανοιχτές χωματερές.

O Λωράν Πελλύ είναι ένας από τους πιο περιζήτητους Γάλλους σκηνοθέτες παγκοσμίως με συνεργασίες με τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα. Αν και έχει συνδέσει την πορεία του με το γαλλικό και το ιταλικό ρεπερτόριο της όπερας, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει και παραγωγές έργων Ρώσων και Τσέχων συνθετών. Οι σκηνοθεσίες του ξεχωρίζουν για την έντονη θεατρικότητα, τις σουρεαλιστικές επινοήσεις και τη σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ.

Για τη μοναδική αυτή συνεργασία με τη Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ, ο σκηνοθέτης ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro: «Η φρεσκάδα των παιδιών, η σωματική τους επένδυση, η δεκτικότητά τους, πολλές φορές σε αντιδιαστολή με μια χορωδία ενηλίκων που σε διακόπτουν ακατάπαυστα για να σου πουν ότι δεν μπορούν να τραγουδήσουν σε αυτή τη θέση ή κάνοντας αυτή τη χειρονομία, με δίδαξε πολλά. Και κυρίως έμαθα ότι τίποτα δεν αποτελεί μεγαλύτερη έμπνευση από το να αφήσουμε τα παιδιά να επανεφεύρουν τις ζωές μας».

Η Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ, υπό τη διεύθυνση της Σαρά Κονέ, ξεκίνησε το 2016, με στόχο να εκπαιδεύσει παιδιά από δέκα έως είκοσι πέντε ετών στο τραγούδι, τον χορό και τη λυρική τέχνη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και ταυτόχρονα για ένα εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρότζεκτ. Οι συμμετέχοντες στη χορωδία έρχονται αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις του οπερατικού ρεπερτορίου μέσα από τη συμμετοχή τους στις μεγάλες παραγωγές όπερας της Οπερά Κομίκ.

Για τις παραστάσεις της Αθήνας, ένα πολύ βασικό κομμάτι αυτής της διαστημικής εποποιίας είναι η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Οι προετοιμασίες για την παραγωγή, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου, ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς τα 22 παιδιά που επελέγησαν για να συμμετέχουν στην παραγωγή δεν είχαν μόνο τη μουσική προετοιμασία, αλλά παράλληλα έπρεπε να εντρυφήσουν στη γαλλική γλώσσα και να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά στους κόλπους της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, μια σειρά μαθημάτων χορού και κίνησης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κινησιολογικές απαιτήσεις της παράστασης.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Λωράν Πελλύ υπογράφει και τα κοστούμια. Τα σκηνικά υπογράφει η Μπαρμπαρά ντε Λεμπούρ και τους φωτισμούς ο Ζοέλ Αντάμ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες όπερα