Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Εμείς διπλασιάσαμε το τίμημα για το Αεροδρόμιο, όχι η Κομισιόν


Δεν επιβλήθηκε από την Κομισιόν, αλλά επιτεύχθηκε χάρη στη διαπραγμάτευση που έγινε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η μεγάλη αύξηση του τιμήματος για την παράταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τονίζουν πηγές του Ταμείου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τίμημα των 483,87 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 30 Μαΐου 2017 ήταν εύλογο, με βάση την αποτίμηση που είχε γίνει με στοιχεία Δεκεμβρίου 2015, ενώ είχε πιστοποιηθεί η ορθότητα της αποτίμησης και από την PriceWaterhouseCoopers.

Στις 30 Ιουνίου 2017, το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) όλο το φάκελο της συναλλαγής για προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν τίθεται ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Άλλωστε, το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο είχαν ήδη περιλάβει στη σύμβαση παράτασης σχετική αναβλητική αίρεση, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση, συνδέοντας υποχρεωτικά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την θετική έκβαση της αξιολόγησης από την DG Comp.

Η συμφωνία παράτασης της παραχώρησης ως τον Ιούνιο του 2046 υπογράφηκε στις 30/9/2017 από το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΔΑΑ.

Όμως, με αφετηρία τις ανησυχίες της Κομισιόν για το ενδεχόμενο να συνιστά κρατική ενίσχυση το τίμημα, λόγω χαμηλού ύψους του, άρχισαν νέες, πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΑΑ.

Όπως σημειώνουν πηγές του ταμείου, οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε διαφορετική βάση και όχι με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου 2015, με τις οποίες είχε γίνει ο προηγούμενος υπολογισμός του τιμήματος.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις έγιναν στη βάση των σημαντικά βελτιωμένων προοπτικών της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ, του προσδοκώμενου εσόδου τόσο από παρεχόμενες πτητικές υπηρεσίες όσο από υπηρεσίες duty free, εστίασης και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, της δυνατότητας άντλησης δανεισμού για μακρό χρονικό διάστημα με ικανοποιητικό κόστος χρήματος και της σημαντικής βελτίωσης του κινδύνου της αγοράς /cost of equity.

Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε την αναθεώρηση του τιμήματος από 483,87 εκατ. ευρώ σε 1,115 δισ. ευρώ ή με ΦΠΑ από τα 600 εκατ. ευρώ στα 1,382 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν, τον Ιούνιο του 2018, έκρινε ότι στη βάση των προσκομισθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο στοιχείων η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης δεν ενέχει παράνομη κρατική ενίσχυση.

Πηγές του Ταμείου απορρίπτουν την κριτική που ασκείται περί σκανδαλώδους προσπάθειας παράτασης της σύμβασης με χαμηλό τίμημα, η οποία αποτράπηκε με την παρέμβαση της Κομισιόν και τονίζουν ότι το αρχικό τίμημα ήταν εύλογο, αλλά είχε βασισθεί σε στοιχεία και προβλέψεις του 2015.

Λόγω της πολυπλοκότητας της συναλλαγής, η οριστικοποίηση της συμφωνίας καθυστέρησε και, στο μεταξύ, είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα δεδομένα, επί των οποίων βασίσθηκε η αποτίμηση. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, εξάντλησε κάθε δυνατότητα βελτίωσης του τιμήματος, με βάση τα νέα δεδομένα που υπήρχαν, και τελικά πέτυχε τον υπερδιπλασιασμό του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις