Με Άποψη

Τα “ζογκλερικά” του Μπλίνκεν και τα ελληνοτουρκικά


  Κυβέρνηση, κόμματα και ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε μάλιστα στο σπίτι του στα Χανιά.
  Το θέμα αντιμετωπίστηκε πρωτίστως υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν άμεσα ή έμμεσα οι ΗΠΑ για τη βελτίωση τους.
   Η κυβέρνηση θέλησε να δώσει έμφαση και στο θέμα της “αμυντικής συνεργασίας” - που μεταφράζεται εν προκειμένω σε εξοπλιστικά προγράμματα και σε προμήθειες αμυντικού υλικού.
  Ομως για τις ΗΠΑ τα ζητήματα αυτά είναι δευτερεύοντα στην παρούσα χρονικά και και με δεδομένα τα προβλήματα που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή, με τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γαζα.
   Οπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές και ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Μπλίνκεν ήρθε στην Κρήτη και επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη επιδιώκοντας περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλησε να “διασφαλίσει τα νώτα του” από τον κίνδυνο πρόσθετων εντάσεων την ώρα που θα επιχειρεί να “σβήσει φωτιές” στην ευρύτερη περιοχή.
   Σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν να προσφέρει “καλές υπηρεσίες” στην Ελλάδα και την Τουρκία, ούτε να προωθήσει τις πωλήσεις F-16 και F-35, για τα οποία ¨καίγονται” οι δύο χώρες. Στόχος του είναι να βρεί “άκρες του νήματος” - και ίσως κάποιες λύσεις- στο κουβάρι κινδύνων που ξετυλίγεται στη Μέση Ανατολή και όπου εμπλέκεται αναγκαστικά η παγκόσμια υπερδύναμη.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό Spiegel, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν "καλείται να προβεί σε διπλωματικά “ζογκλερικά” ανάμεσα σε εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια γεωπολιτικά συμφέροντα». Μέσ σ' αυτόν τον κυκεώνα σύνθετων και αλληλοεπιδρώντων προβλημάτων, τα ελληοτουρκικά και αν η Ελλάδα θα πάρει γρήγορα κάποια F-35, είναι ζητήματα ήσσονος σημασίας και τρίτης προτεραιότητας.
   Αντιμετωπίζοντας τις διεθνείς εξελίξεις με ελληνοκεντρική οπτική, βλέπουμε δυστυχώς μόνο “δέντρα” και όχι το “δάσος” που πάει να γίνει δύσβατη “ζούγκλα”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα