Χρηστικά

Τα χρέη προς την εφορία αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ της χώρας!


 Στο… αστρονομικό ποσό των 88,88 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία. Πρόκειται για ένα ποσό που πλησιάσει το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας και καταδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι οι φορολογούμενοι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπερφορολόγησης που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία/

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, μόνο τον φετινό Μάιο, οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν τα 1,25 δισ.ευρώ. 

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

• Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

– Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

– Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

– Περισσότερα από 63 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

• Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ανέρχεται στα 5,58 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μεγαλύτερο, καθώς στα 5,58 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

• Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Απρίλιο του 2016.

• Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,26 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.

• Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 697 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα πάντως έχει εισπραχθεί το 13% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.