Πολιτική

Τα Wikileaks φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία με τους δανειστές


Δύσκολο το «τεχνοκρατικό» κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση εστιάζει στην πολιτική διάσταση του θέματος. Οι εντυπώσεις και η ουσία

«Πολύ κακό για το τίποτα» με τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου; Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση, αλλά δεν αντανακλά την πραγματική επίδραση της υπόθεσης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στην προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Ο θόρυβος στα διεθνή media, οι οργίλες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς και οι φραστικές αψιμαχίες με το ΔΝΤ φαίνεται ότι ελάχιστα επηρέασαν τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές. Η στάση τους δεν αλλάζει: Το Ταμείο παραμένει στο πρόγραμμα, κούρεμα χρέους αποκλείεται  και η συζήτηση για την υλοποίηση του προγράμματος επανέρχεται «εντός και επί τα αυτά». Όμως η κυβέρνηση ελπίζει ότι στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θα βρει περισσότερο «ευήκοα ώτα».

Στο «τεχνοκρατικό» κομμάτι των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς θα υπάρξουν βέβαια δυσκολίες, καθώς η ελληνική πλευρά πρέπει να βρει και να προτείνει λύσεις-μέτρα για τα 5,4 δισ. που αποτελούν βάση συζήτησης. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ενδέχεται μάλιστα να ανεβάσουν τον πήχυ, ίσως μόνο για λόγους εντυπώσεων – να μη φανεί ότι διακατέχονται από «ενοχές» και είναι υποχωρητικοί.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μία «πολιτική» θεώρηση του ζητήματος από πλευράς Ευρωπαίων, που θα επιτρέψει να υπερκερασθούν επιμέρους διαφωνίες για μέτρα και αριθμούς, εστιάζοντας στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Τα προσχήματα – κι ένα μεγάλο μέρος της «ουσίας» - θα τηρηθούν βέβαια και η διαπραγμάτευση θα είναι επίπονη στην τελική φάση, καθώς μάλιστα το ΔΝΤ δεν θα θέλει να φανεί ότι «συνθηκολογεί» υποχωρώντας από τις απαιτήσεις του.

Το μήνυμα δόθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ μετά τη χθεσινή συνάντηση της  με την Κριστίν Λαγκάρντ: Ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία και η Ευρωζώνη θέλουν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η αξιολόγηση. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρέπει να ολοκληρωθεί. Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γι' αυτό».

Επισημαίνοντας ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί  η αξιολόγηση, η κ. Μέρκελ αποδοκιμάζει εμμέσως τη στάση των στελεχών του ΔΝΤ, που ήθελαν να τραινάρει η διαπραγμάτευση για να φέρουν την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους  προ το κινδύνου πιστωτικού γεγονότος.

Πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν  πάντως την άποψη ότι  η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει αποδυναμωμένη από την υπόθεση των Wikileaks, την οποία δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει για να αναγκάσει τους δανειστές |να βάλουν νερό στο κρασί τους».

Οι χειρισμοί

Επισημαίνουν ότι η Αθήνα κινήθηκε μάλλον στα τυφλά όταν αποφάσιζε να συγκρουστεί μετωπικά με το Ταμείο, αφού δεν υπήρχε η παραμικρή ρωγμή στο μέτωπο των δανειστών ως προς το κεντρικό ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Κατά τις εκτιμήσεις τους –που υιοθετούνται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης – η τακτική της κυβέρνησης αφορούσε περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο και τη διαχείριση των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων από το νέο πακέτο μέτρων.

Πόσο είναι βάσιμες αυτές οι εκτιμήσεις θα φανεί στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές –κυρίως εκ του αποτελέσματος.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι ανεξάρτητα από την εικόνα που θα δίνεται προς τα έξω,  οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιδείξουν «ρεαλισμό και διαλλακτικότητα»,  διαπραγματευόμενοι με γνώμονα την εκπεφρασμένη επιθυμία κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών Θεσμών να υπάρξει γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις