Χρηστικά

Τα βήματα για τη μείωση του ενοικίου κατά 40%


Η διαδικασία που θα πρέπει ακολουθείται από εργοδότες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας

Η διαδικασία για τις μειώσεις των ενοικίων κατά 40%, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των μέτρων, λόγω της υγειονομικής κρίσης αποσαφηνίζονται με τις αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η μείωση αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, στους επιχειρηματίες που αναγκαστικά λόγω της πανδημίας έβαλαν λουκέτο, όπως επίσης και τους εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων, καθώς και όλων των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.

Για τη μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας– εργοδότης θα πρέπει να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στην οποία θα αναγράφει ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του, επειδή υπάγεται στη λίστα των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Ακολούθως θα πρέπει να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του, ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του, μέχρι τις 10 Απριλίου.

Η μείωση του ενοικίου α΄ κατοικίας

Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
O εργοδότης θα παραδώσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.

Στη συνέχεια ο εργαζόμενος, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr).

Με την αίτησή του, αφενός θα εισπράξει το επίδομα των 800 ευρώ, αφετέρου θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.

Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Όπως διευκρινίζει η ΠΟΜΙΔΑ, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις των οποίων έχει διακοπεί η λειτουργία με κρατική εντολή, παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα (μέχρι 10 Απριλίου οι υποχρεώσεις που έληξαν 31 Μαρτίου).

Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία.

Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα