Επιχειρήσεις

Τα «τοξικά» της ασφαλιστικής αγοράς


Αποδόσεις επί των επενδύσεων, μάκρο-οικονομικά, εποπτικό πλαίσιο –θηλιά για ασφαλιστές

Το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η αστάθεια των κεφαλαιαγορών και οι πολιτικές εξελίξεις είναι οι τρεις βασικοί εξωτερικοί αρνητικοί συντελεστές που μπορεί λειτουργήσουν ως τοξικό προϊόν στην ασφαλιστική αγορά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της AM Best. H αγορά έχει έρθει αντιμέτωπη με έντονο ανταγωνισμό, με πτώση περιθωρίων κέρδους, με αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο, αλλά και με άνοδο του δείκτη ζημιών και εξόδων προς ασφάλιση, ο οποίος για κάποιες ασφαλιστικές ανήλθε στο 100% παρά την απουσία φυσικών καταστροφών. Τα δεδομένα αυτά και οι επιταγές της παγκοσμιοποίησης οδηγούν αναπόφευκτα το κλάδο σε διαδικασίες Εξαγορών & Συγχωνεύσεων των οποίων, ωστόσο, τα αποτελέσματα σημειώνει η Standard & Poor τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια είναι δυσμενή

Σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά το 22,6% του δείγματος της έρευνας απαντά τα γεγονότα στην οικονομία , το 22,6% απάντησε τα γεγονότα στην οικονομία, το 14,5% οι κεφαλαιαγορές και το 13,4% τα πολιτικά γεγονότα.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες στο δείγμα της έρευνας της AM Best οι οποίοι προέρχονται από τους κλάδους υγείας, περιουσίας & ατυχημάτων, ζωής και πιστώσεων διατηρούν από σταθερές έως αρνητικές προοπτικές για το σύνολο του κλάδου το 2016

Cyber κίνδυνοι –ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστών

Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς  των ασφαλιστών εδώ και ένα χρόνο παραμένουν οι προκλήσεις των cyber κινδύνων, των οποίων κινδύνων, αν και το πλαίσιο δεν μεταβλήθηκε, έχουν καταγραφεί μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις.

Σύμφωνα με τους ασφαλιστές του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων, οι Cyber κίνδυνοι θα παραμείνουν  στην κορυφή της ατζέντας, αφού ακόμα δεν έχουν σχεδιαστεί τα νέα κατάλληλα προϊόντα και αγορά ψάχνει για καλύψεις.

Οι χαμηλές αποδόσεις επί των επενδύσεων  -μπελάς για τους ασφαλιστές ζωής

Το παρατεταμένο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην αγορά, ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις των αρνητικών αποδόσεων παραμένει για μία ακόμα χρονιά ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστών, καθώς είναι εμφανή στα  αποτελέσματα των ισολογισμών των ασφαλιστικών εταιρειών, και κυρίως στα αποτελέσματα των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων όπου έχουν ψαλιδιστεί οι αποδόσεις επί των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύει η έρευνα το 40% των ασφαλιστών ζωής και των τακτικών καταβολών θεωρεί το ζήτημα των επιτοκίων και αποδόσεων, ως μείζον θέμα Της υγείας το 30%. Και του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων 25,4% , αθώς έχουν λιγότερες επιπτώσεις.

Χαμηλές πτήσεις

Σε χαμηλές πτήσεις κινείται και η κερδοφορία των ασφαλιστικών το 2016 σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας. Το 46% των ασφαλιστών αναμένουν αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων μεταξύ 8% και 13%, ενώ, μόνο το 9,2% αναμένει αποδόσεις άνω του 14%.

Εξαγορές & Συγχωνεύσεις  - ναι, μεν, αλλά…

Στους ρυθμούς των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων θα κινηθεί και φέτος η ασφαλιστική αγορά, ωστόσο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, όχι σε τόσο υψηλούς ρυθμούς, όπως του 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66,3% του δείγματος μελετά τις συναλλαγές αυτές για διάφορους στρατηγικούς λόγους που συνδέονται με επέκταση των επιχειρήσεων, ενώ, το 32,6% τονίζει ότι δεν σχεδιάζει να συμμετέχει σε κάποια διαδικασία τέτοια μέσα στο τρέχον έτος.

Στην ερώτηση, ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τις διαδικασίες των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων το 2016, το 29,3% των ασφαλιστών, δηλώνει, λόγοι στρατηγικοί διαχείρισης της πλεονάζουσας προσφοράς κεφαλαίων.

Ανταγωνισμός και οικονομία

Εντονος είναι ο ανταγωνισμός τόσο εσωτερικά της αγοράς, μεταξύ των άλλων και λόγω της εισαγωγής και εφαρμογής των εποπτικών μεταρρυθμίσεων,όσο και εξωτερικά από τους μακροοικονομικούς παράγοντες.

Μόνο το 5,4% των ασφαλιστών αναφέρει ότι οι συνθήκες στην οικονομία θα βελτιωθούν στο τρέχον έτος, ενώ, το 30,4% πιστεύει ότι οι συνθήκες στην οικονομία θα επιδεινωθούν.

Ένα ποσοστό της τάξης του  46% εκτιμά ότι οι συνθήκες θα μείνουν σταθερές.

Περίπου το 80% τονίζει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% ή λιγότερο, με το 50% να υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά  1,5% ή λιγότερο. Μόνο το 2,8% υποστηρίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2,5%.

Στο επίκεντρο -mobile πλατφόρμες, underwriting, predictive analytics
Τούτων λεχθέντων, οι ασφαλιστές αποδίδουν την επιτυχία τους στο πελάτες (25,6%). Πολλοί ασφαλιστές αντιλαμβάνονται ότι οι πελάτες στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στην online τεχνολογία και τις mobile πλατφόρμες. Ευθυγραμμίζονται με την τάση αυτή και αναπτύσσουν τέτοια προϊόντα ώστε να είναι εύχρηστα για τους καταναλωτές.

Αλλοι παράγοντες επιτυχίας είναι η εύρεση ταλαντούχων στελεχών και προσωπικού (15,4%), το εμπορικό σήμα/φήμη (13,3%), το underwriting/αποθεματοποίηση  (12,7%).

Σε ό,τι αφορά τέλος τα Predictive Analytics που έχουν σχέση με το underwriting κάτω του 48,9% των ασφαλιστών κάνουν χρήση των (η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου βιομετρικών και άλλων σχετικών δεδομένων). Για το underwriting είναι σαφέστατα τομέας ενδιαφέροντος (82.2%), και ακολουθεί ο τομέας των απαιτήσεων 39,7%.

Ανά κλάδο, τα predictive analytics χρησιμοποιούνται για τους ιδιώτες κατοικιών (42,6%) ακολουθεί η ασφάλιση αστικής ευθύνης ιδιωτικής χρήσεων οχημάτων (41,2%) και Φυσικές Ζημιές  (39,7%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις