ΕΥΖην

Τα σκυλιά κάνουν τις σχέσεις μας καλύτερες. Ορίστε πως:


Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο σκύλος θεωρείται "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου". Παρότι συν-εξελισσόμαστε ως είδη εδώ και μόλις 15.000 χρόνια (απειροελάχιστος χρόνος σε εξελικτικούς όρους), οι ζωές μας είναι βαθιά συνυφασμένες. Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει σκύλο, με βεβαιότητα θα μας πει ότι τα σκυλιά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι σχετικές έρευνες.

Η ικανότητα που έχουν τα σκυλιά να μας κάνουν να μην αισθανόμαστε μόνοι και να μειώνουν τα επίπεδα του στρες μας έχει μελετηθεί και επιβεβαιωθεί πολλάκις. Επίσης, τα «φιλιά» τους τονώνουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το σάλιο τους περιέχει «καλά βακτήρια». Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, ότι μπορούν ακόμα και να αντληφθούν μέσω της όσφρησης σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Υπάρχουν όμως και άλλοι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους αυτά τα αγαπησιάρικα, συντροφικά πλάσματα φέρνουν χαρά στη ζωή μας –και ειδικά στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ορίστε μόλις τρεις από αυτούς:

Ο σκύλος σου μπορεί να σου... κλείσει ραντεβού –αν είσαι άνδρας

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι –περισσότερο οι γυναίκες- βρίσκουν ελκυστικό το να έχεις σκύλο. Ας πάρουμε για παράδειγμα, μία μελέτη που έγινε σε 1.210 άτομα, τα οποία αναζητούσαν την αγάπη μέσω του ειδικού site Match.com. Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες ήταν πιο ευαίσθητες στο πως οι άνδρες αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδιά τους, απ’ ότι το αντίθετο.

Αυτό στηρίζει την ιδέα, ότι οι γυναίκες βλέπουν στον τρόπο που οι άνδρες συμπεριφέρονται στον σκύλο τους, ενδείξεις για τι είδους φροντίδα θα παρείχε, εάν αξίζει να βγουν ραντεβού μαζί του και εάν θα γινόταν ένας καλός σύντροφος για μακροχρόνια σχέση.

Σημειώνεται επίσης το συμπέρασμα, ότι τα σκυλιά λειτουργούν καλύτερα ως «κοινωνικά βαρόμετρα» απ’ ότι οι γάτες στον κόσμο του dating, πιθανώς επειδή είναι πιο κοινωνικά και χρειάζονται περισσότερη προσοχή και φροντίδα.

Τα σκυλιά κάνουν τους ανθρώπους πιο ευγενικούς

Όπως προέκυψε από μελέτες, τα σκυλιά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν κοινωνικά ο ένας με τον άλλο –και με πιο θετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μία μελέτη αποτελούμενη από τέσσερα πειράματα, που στόχευε να διαπιστώσει εάν η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να προωθήσει σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους: 

Στο πρώτο πείραμα ένας άνδρας (που ήταν ένας από τους ερευνητές) ζητούσε χρήματα από ανθρώπους στο δρόμο. Στο δεύτερο πείραμα μία γυναίκα (ερευνήτρια) έκανε το ίδιο. Στο τρίτο πείραμα ένας άνδρας έριχνε «κατά λάθος» (επίτηδες) κέρματα κάτω, για να φανεί εάν κάποιος θα τον βοηθόύσε να τα μαζέψει. Στο τέταρτο πείραμα ένας άνδρας ζητούσε από νεαρές γυναίκες στο δρόμο τα τηλέφωνά τους.

Οι διαφορές και στα τέσσερα αυτά πειράματα ήταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ερευνητές συνοδεύονταν από ένα σκύλο, ενώ σε άλλες όχι. Τα αποτελέσματα: Οι άνθρωποι έτειναν να είναι βοηθητικοί στα τρία πρώτα πειράματα, όταν ήταν παρών ένας σκύλος. Και στο τέταρτο πείραμα, ο άνδρας κατάφερε να πάρει πολύ περισσότερα τηλέφωνα νεαρών γυναικών όταν είχε και τον σκύλο μαζί του!

Μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση σου

Τα ζευγάρια που έχουν κατοικίδια (γάτες ή/και σκύλους) είναι πιθανότερο να είναι ευτυχείς στη σχέση τους απ’ ότι τα αντίστοιχα που δεν έχουν έναν τριχωτό φίλο. Επίσης, οι πρώτοι έχουν και λιγότερο άγχος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ζευγάρια με κατοικίδιο εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα στρες όταν αντιμετώπιζαν διαφωνίες, σε σχέση με ζευγάρια χωρίς κατοικίδιο.  Σε μελέτη 100 ζευγαριών, τα μισά εκ των οποίων είχαν κατοικίδιο και τα άλλα μισά όχι, βρέθηκε ότι τα πρώτα είχαν χαμηλότερη πίεση κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, σε αγχωτικές καταστάσεις η πίεση των πρώτων αυξανόταν λιγότερο και επέστρεφε στα κανονικά της επίπεδα πιο γρήγορα, απ’ ότι αντίστοιχα η πίεση των ζευγαριών που δεν είχαν κατοικίδιο.

Τέλος, στα ζευγάρια που είχαν κατοικίδιο τα άτομα αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους περισσότερο απ’ ότι τα ζευγάρια χωρίς κατοικίδιο. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις