Άμυνα & Διπλωματία

Που στρέφονται οι υποψίες για την κλοπή πολεμικού υλικού του ΠΝ στη Λέρο


Στις έρευνες και η ΕΥΠ

Όσο προχωράει η έρευνα για την απώλεια-κλοπή του πολεμικού υλικού από αποθήκη εξοπλισμού της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) από τη βάση της Λέρου και ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης τόσο αποδεικνύεται πιο σοβαρή.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά φέρεται να λείπουν δύο φορητά αντιαρματικά ικανός αριθμός από νάρκες κατά προσωπικού, οπλοβομβίδες, σφαίρες, αμυντικές χειροβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι. 

Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ, ενώ συγκεκριμένες πηγές κάνουν λόγω και για συνεισφορά στις έρευνες ξένων υπηρεσιών. 

Η συγκεκριμένη αποθήκη δεν απέχει μεγάλη απόσταση από την παραλία, φυλάσσεται 24ώρες το 24ωρο, έχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, κλειδαριές ασφαλείας και τακτικούς ελέγχους από το προσωπικό και αποτελεί ερωτηματικό το πως χάθηκαν τα υλικά καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει και πολλούς κληρωτούς εν αντιθέσει με το Στρατό, οπότε δεν είναι πολλοί οι ¨"γνώστες" των στρατοπέδων. Και το σπουδαιότερο δεν υπάρχουν σημεία διάρρηξης. 

Oι έρευνες

Αρχικά δύο ήταν τα σενάρια:

  • λάθος στην καταμέτρηση (η προηγούμενη λεπτομερής είχε γίνει στις 18 Δεκεμβρίου του 2018)
  • η κλοπή (με επικρατέστερο εκ των έσω)

Όσο συνεχιζόταν η καταμέτρηση απομακρυνόταν το σενάριο του "λογιστικού" λάθους, ενώ γινόταν επικρατέστερο το σενάριο της κλοπής με βοήθεια εκ των έσω και τόσο πιο σοβαρή αποδεικνυόταν η κατάσταση, γεγονός που αποδεικνύεται από την εμπλοκή αρχικά της Αντιτρομοκρατικής, στη συνέχεια της ΕΥΠ  και ξένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ερευνώνται ενδελεχώς 10 άτομα που ήταν εμπλεκόμενα στη φύλαξη και στη διοίκηση της μονάδας.

Συγκεκριμένα πηγές έκαναν λόγο ότι απομακρύνεται το σενάριο της εγχώριας τρομοκρατίας, χωρίς να αποκλείουν σενάριο τρομοκρατικής οργάνωσης/ομάδας από το εξωτερικό. Μάλιστα είχε σημειωθεί ένα περίεργο περιστατικό στο πρόσφατο παρελθόν με τουρίστες να εισέρχονται με μαγιό "κατά λάθος" από τη θάλασσα στη μονάδα και εντοπίστηκαν από προσωπικό της μονάδας.

Από τα υλικά που εκλάπησαν τα πιο περίεργα είναι οι νάρκες που θέλουν ειδικό χειρισμό (διότι δεν πρόκειται για τις παλαιές νάρκες που πατούσε κάποιος πάνω του) και οι οπλοβομβίδες που απαιτούν συγκεκριμένο όπλο (κάθε τυφέκιο έχει τις δικές του) και συγκεκριμένη βολή.

Η κλοπή 280 τόνων πετρελαίου

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται οπλισμός από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου καθώς πριν από δύο χρόνια η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές, μετά την κλοπή 280 τόνων πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης