Έκθεση της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa δείχνει ότι η ψηφιακή εποχή απειλεί σχεδόν το 60% των θέσεων εργασίας. Περισσότερο κινδυνεύουν θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, ταχυδρομικών υπηρεσιών, συνεργείων καθαρισμού και γαστρονομίας. Σε διεθνές επίπεδο οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία απασχολούν πολλές κυβερνήσεις. Ήδη σήμερα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους σε αυτοματοποιημένες εταιρίες, όπως στην Amazon ή ακόμα και σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες που παρέχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ακόμα και στον στρατό, όλο και περισσότερο, οι μηχανές διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις και χρησιμεύουν ως μηχανικά υποζύγια πάνω από αφιλόξενα εδάφη, ενώ άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα βοηθούν γιατρούς ή εκτονώνουν εκρηκτικά.
Αλλά όταν πρόκειται για οπλισμένα συστήματα, οι κυβερνήσεις έχουν μέχρι σήμερα διατηρήσει ως χειριστές τους ανθρώπους. Τώρα, στρατοί σε όλο τον κόσμο προχωρούν στην ανάπτυξη ενόπλων αυτόνομων ρομπότ με ικανότητα να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ από μόνα τους.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών , το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει οπλικά συστήματα με διάφορους βαθμούς αυτονομίας. Από το 2010, για παράδειγμα, ένοπλα ρομπότ φρουροί με αυτόνομους αισθητήρες και συστήματα στόχευσης κάνουν περιπολίες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Νότιας Κορέας. Αν και οι άνθρωποι είναι ακόμα πίσω από τα χειριστήρια, το στρατιωτικό δόγμα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρως αυτόνομα όπλα στο μέλλον.
Η Οδηγία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τα Αυτόνομα Όπλα επιτρέπει στους υφυπουργούς Άμυνας, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρακάμψουν τον κανόνα ότι τα όπλα παραμένουν υπό νοήμονα ανθρώπινο έλεγχο. Και οι μηχανές εξαπλώνονται: Η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που ξεκινά ανοιχτά ένα πρόγραμμα για να αναπτύξει πλήρως αυτόνομους ρομποτικούς στρατιώτες.