Πολιτική

Τα παιδιά θύματα της φτώχειας και των πολέμων σε όλο τον κόσμο


Οι αριθμοί συγκλονίζουν: Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα της φτώχειας ,των πολέμων και της οικονομικής κρίσης. Σήμερα ο αριθμός των παιδιών προσφύγων έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκορ. Την ίδια στιγμή, περίπου 230 εκατομ. παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν καταγραφεί επισήμως σε κανένα μητρώο.

Και η λίστα των δεινών συνεχίζεται : Σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου ζουν 76,5 εκατομμύρια παιδιά σε σχετική φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες τους διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή , σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται συστηματικά αρκετές ώρες την εβδομάδα. Επίσης 85 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν σε καθεστώς εκμετάλλευσης. Η παιδική εργασία συναντάται κυρίως στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική, σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν στην ανέχεια.

Η  Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) υπολογίζει ότι γύρω στο 1.000.000 παιδιά εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε ορυχεία και λατομεία. Μόνον στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων στην ινδική επαρχία Karnataka στο ορυχείο Distrikt Bellary εργάζονται πάνω από 200.000 παιδιά.

Πριν λίγα χρόνια, στο Περού η Κρατική Υγειονομική Υπηρεσία ανίχνευσε σε ορυχεία εξόρυξης μολύβδου, χαλκού, ασημιού και τσίγκου υψηλές τιμές σε δηλητηριώδη αέρια σε παιδιά που εργάζονται στα ορυχεία.
Σήμερα το πρόβλημα των παιδιών-προσφύγων είναι ζέον.Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσα προσφυγόπουλα όσο σήμερα.

Το 2014 σε πολλές χώρες του κόσμου πολεμικές συγκρούσεις έπληξαν εκατομμύρια παιδιά και οικογένειες. Έγιναν στόχος βομβαρδισμών στα κρεβάτια και στα σχολειά τους. Έπεσαν θύματα απαγωγών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, βασανισμών και στρατολογήθηκαν. Γύρω στα 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν ανάμεσα στα μέτωπα του πολέμου.

Μόνο στη Συρία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στην Κεντραφρικανική Δημοκρατία και την Υεμένη υπάρχουν 21 εκατομμύρια παιδιά που υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ παραβιάζουν εσκεμμένα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που αφορούν τη διεξαγωγή των πολέμων με στόχο να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Αποτέλεσμα; 70.000 μωρά, τα προηγούμενα δύο χρόνια, γεννήθηκαν σε σκηνές σε εμπόλεμες περιοχές.

Πηγή:premium.paratirtis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις