Πολιτική

Σε ποιους δίνει υπουργεία ο Μητσοτάκης


Η έκπληξη με Χρυσοχοΐδη, οι καραμπόλες στα οικονομικά υπουργεία και τα πρόσωπα σε υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών

Πλήθος εκπλήξεων επιφυλάσσει το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώνει το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έχει και πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για στελέχη της ΝΔ που περιμένουν υπουργείο.

Με την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκινά η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης της ΝΔ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που της δίνει άνετη αυτοδυναμία.

Το χρονικό του σχηματισμού κυβέρνησης προβλέπει την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος θα του παραδώσει τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ακολούθως, στις 13:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ορκιστεί ως νέος πρωθυπουργός. 
Κατόπιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, για να του παραδώσει τα «κλειδιά» του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Οι ανακοινώσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας και αφού με προεδρικά διατάγματα προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή των υπουργείων. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες του θα πάνε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα μετεξελιχθεί σε υπουργείο Επικρατείας για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση.
Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή

Τα ονόματα και οι καραμπόλες

Αναφορικά με την ονοματολογία οι τελευταίες πληροφορίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς οι εκπλήξεις είναι πολλές.

Ειδικότερα, για το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών, φαβορί θεωρείται ο τoμεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κατά νου να αναθέσει το ΥΠΟΙΚ σε εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος και ο κ. Σταϊκούρας είτε να αλλάξει υπουργείο είτε να αναλάβει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται ότι θα τοποθετηθεί σε θέση υφυπουργού ο Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τα φορολογικά ενώ «παίζει» και το όνομα του Στέλιου Πέτσα, για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εναλλακτικά, ο κ. Πέτσας μπορεί να πάει στο Μαξίμου, υπεύθυνος παρακολούθησης του τομέα των οικονομικών υπουργείων.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί ο Νίκος Δένδιας, με αναπληρωτή υπουργό τον νυν τομεάρχη, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος περίμενε να αναλάβει επικεφαλής.

Στο υπουργείο Άμυνας αναμένεται να αναλάβει ο τομεάρχης Άμκυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολιορκείται απόστρατος αξιωματικός για τη θέση του υφυπουργού ή του αναπληρωτή υπουργού. Ένας εξ αυτών, είναι ο Άλκης Στεφανής, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ.

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη είναι η ανάθεση του υπερυπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το υπουργείο μετονομάζεται σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργείται.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ που επί των ημερών του εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη και η επιλογή του ενέχει και ένα συμβολισμό, καθώς το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για τις άδειες του εκτελεστή της οργάνωσης Δημ. Κουφοντίνα και για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Επίσης, στο νέο υπουργείο Επικρατείας Ψηφιακής Πολιτικής τοποθετείται το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανατίθεται στον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Υπουργοποιείται και ο βασικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπουργός Δικαιοσύνης, θα αναλάβει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το δύσκολο ,έργο του χειρισμού του νέου ποινικού κώδικα.

Το υπουργείο Εργασίας θα ανατεθεί στον νυν τομεάρχη, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος υπήρξε και υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Υπουργός Παιδείας θα αναλάβει η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Υγείας ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Στο υπουργείο Ναυτιλίας επιστρέφει ο Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στο υπουργείο Τουρισμού επιστρέφει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε επιτελικό ρόλο θα είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Γεραπετρίτης, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Για τις θέσεις των υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα των Σοφίας Ζαχαράκη, Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Δόμνας Μιχαηλίδου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Διαβάστε επίσης