Πολιτική

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τις επιπτώσεις από το καρδιαγγειακό επεισόδιο


Οι άνθρωποι που, μετά από ένα έμφραγμα, παίρνουν καθημερινά και επί ένα εξάμηνο μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαιο, εμφανίζουν βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και μειώνουν τις επιπτώσεις από το καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρέιμοντ Κουόνγκ, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 360 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από έμφραγμα.

Εντός ενός μηνός μετά το έμφραγμα, οι μισοί από τους ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 (τέσσερα γραμμάρια ημερησίως) και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), παράλληλα με τα άλλα φάρμακά τους.

Η μορφολογία και η λειτουργία της καρδιάς είναι δυνατό να επιδεινωθούν μετά από ένα έμφραγμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και σε άλλα προβλήματα.

Μία προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 από ιχθυέλαιο βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών που έχουν πάθει έμφραγμα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 βοηθάνε την καρδιά να συστέλλεται καλύτερα, ενώ προστατεύουν και τον καρδιακό ιστό που δεν έχει πληγεί από το έμφραγμα.

Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 έχουν ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις