Την αποσαφήνιση των προθέσεων του ΔΝΤ, αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, έθεσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στην Κριστίν Λάγκαρντ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Νταβός. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, φανέρωσε κάποια «ψήγματα» προθέσεων, αναφορικά με την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αποστέλλοντας μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στην Αθήνα.
Μετά το πέρας της συνάντησης της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Κριστίν Λαγκάρντ , απέστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους, για ελάφρυνση του χρέους, με απώτερο στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται ικανοποιημένο από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ωστόσο υποστηρίζει ότι απαιτούνται επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για το χρέος, για να… πειστεί και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες από το Νταβός, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να βάλουν στις «ράγες» συνολικά το ζήτημα της διευθέτησή του, μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε και χθες το αίτημα προς την Κριστίν Λαγκάρντ, για ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σαφής απάντηση δεν υπήρξε και η Αθήνα όπως και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιμένουν και τον Φεβρουάριο, όταν το Ταμείο θα επανεξετάσει το ελληνικό ζήτημα και αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που σχετίζεται με το ελληνικό χρέος αλλά και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.
Ενεργή συμμετοχή ΔΝΤ: Το ζύγι με τα θετική και τα αρνητικά
Η Αθήνα αποφεύγει στην παρούσα φάση να διατυπώσει δημόσια αν επιθυμεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή και στον μηχανισμό υποστήριξης στη μεταμνημονιακή εποχή. Στο «ζύγι» υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που απορρέουν από την ενεργή παρουσία του Ταμείου, στα ελληνικά δρώμενα, τα οποία γνωρίζει και έχει αναλύσει διεξοδικά το Μαξίμου.
Το ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και κατ’ επέκταση της ουσιαστικής ελάφρυνσής του. Την ίδια στιγμή, όμως αν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο μεταμνημονιακό μηχανισμό επιτήρησης, εκτιμάται ότι θα αποτελεί εκφραστή σκληρών θέσεων και της υιοθέτησης ενός αυστηρού πλαισίου, βάσει του οποίου πρέπει να «άγεται και φέρεται» η ελληνική πλευρά.
Παράλληλα το ΔΝΤ αποτελεί τον κύριο εκφραστή της εφαρμογής από το 2019, της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, κάτι που συνυπολογίζει στο Μαξίμου στο «ζύγι» της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.