Πολιτική

Τα «κρυφά» μέτρα από το ενδεχόμενο deal ΔΝΤ και Ευρωπαίων


Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο συμβιβασμός Ταμείου-Ευρωπαίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η παραδοχή Τσακαλώτου για τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, αναφορικά με το τι θα σηματοδοτήσει ενδεχόμενος συμβιβασμός ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση και τελικώς η ένταξη του Tαμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέτρα, επιπρόσθετα μέτρα που το… εύρος τους είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το τελικό «deal» για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν τελικώς προχωρήσει, δεν θα γίνει με αναίμακτο τρόπο-το αντίθετο-, καθώς θα συνοδεύεται με μέτρα που ίσως να προσεγγίσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Γερμανία βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη εδώ και καιρό, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και κυρίως την «τακτοποίηση» του χρέους. Κύριο σημείο διαφωνίας αποτελεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όπου Βερολίνο και Ταμείου έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Οι πληροφορίες που διακινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αναφέρουν ότι κυρίως οι Ευρωπαίοι-έχοντας την έγκριση του Βερολίνου- δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν από τον αρχικό σχεδιασμό που κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, για την δεκαετία 2018 έως και 2028. Ωστόσο θέτουν ως αστερίσκο στην συμβιβαστική πρόταση που βάζουν στο τραπέζι, ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος δεν πρέπει να μειωθεί πριν το 2022.

Σε ένα τέτοιο σενάριο και υποθετικού deal ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ, ακόμη και αν ως υπόθεση εργασίας το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μειωθεί στο 2,5%, ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα θα είναι αυξημένος. Αυτό θα συμβεί διότι στην τελική συμφωνία, θα έχουν «προϋπολογιστεί» και τα μέτρα που θέτει εκ των προτέρων ως θέσφατο το ΔΝΤ, προκειμένου να ενταχθεί ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ιθύνοντες του ΔΝΤ επιμένουν στη σκληρή γραμμή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5%-2% με δεδομένη τη δομή της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το λόγο ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο, το οποίο μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσω της εκ των προτέρων υιοθέτησης συμφωνηθέντων μέτρων που όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό είναι ο φόβος της κυβέρνησης και αυτό εκμυστηρεύτηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινές του δηλώσεις. Ο φόβος δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, υπό την πίεση του χρόνου και των εξελίξεων και εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου από τους δανειστές, που της αφαιρεί τη δυνατότητα ελιγμών και ξεκάθαρων επιλογών…

Πρόταση «take it or die»…

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις