Διεθνή

Τα γυρίζει ο Ερντογάν: Δεν στείλαμε ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη


Τα γυρίζει ο Τούρκος πρόεδρος για την παρουσία στρατού στη Λιβύη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "έχουμε θέσει τις βάσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk και το Reuters και πρόσθεσε ότι «η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη έχει ενισχύσει τις ελπίδες για ειρήνη».

Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, δήλωσε επίσης ότι η Αγκυρα «δεν έχει στείλει ακόμη στρατεύματα στη Λιβύη, μόνο συμβούλους και εκπαιδευτές».

Διάσκεψη Λιβύης: «Ανεση» κινήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο απαίτησε ο Ερντογάν αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο παρέμεινε αμετακίνητος στη συμφωνία με τη Λιβύη για τις γεωτρήσεις, αλλά απαίτησε από τους συνομιλητές του να του δώσουν «άνεση» κινήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Σαφώς το ενδιαφέρον της διάσκεψης κινήθηκε στο παρασκήνιο, το οποίο ήταν έντονο, και στις διμερείς και τριμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι κινήσεις, τα διαβήματα και οι επαφές που έκαναν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας «χάλασαν» τη στρατηγική Ερντογάν να καταφθάσει στο Βερολίνο με δικούς του χάρτες γεωτρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο, με αντάλλαγμα να μιλήσει για το προσφυγικό που «καίει» την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία.

«Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία (για τη Διάσκεψη του Βερολίνου). Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Ερντογάν, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού, τι να κάνουμε, με ποιον να συμφωνήσουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Όμως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σάρατζ όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», υποστήριξε ο Tούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι.

«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα... Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί, με την προσπάθεια να δουν πού θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή τη διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα, του εξηγήσαμε πράγματα, όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά». 

«Οι συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη στο Βερολίνο είναι ένα σημαντικό βήμα για την παγίωση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες από την πλευρά Χαλίφα Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του «παραβιάζουν δημοσίως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε επίσης