Τράπεζες

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πιέζουν για νέα αύξηση επιτοκίων


Nέα άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες επιζητούν ο επικεφαλής της Bundesbank και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες - Κλειστά χαρτιά από Λαγκάρντ

Ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ τηρεί σιγή ιχθύος και κρατά κλειστά χαρτιά για την αύξηση ή όχι των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, τα «γεράκια» συντάσσονται αναφανδόν και χωρίς «εκπτώσεις» σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Το γερμανικό διευθυντήριο που εκφράζεται στην ΕΚΤ μέσω του επικεφαλής της Bundesbank Γιοχίμ Νάγκελ και αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη μεταξύ των «γερακιών», απορρίπτει το σενάριο μιας παύσης στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Αυτό που προκρίνει είναι η αύξηση κατά 0,25% των βασικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο Την εν λόγω άποψη ασπάζονται και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες που ανήκουν στο μπλοκ των γερακιών. Τα όσα δηλώνουν από τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, καταδεικνύουν και τις προθέσεις τους ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

«Ο δομικός πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός, χωρίς μία σαφή πτωτική τάση», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτιν Καζάκς, στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα τασσόταν ξανά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη «κάποιος δρόμος» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι πολύ νωρίς να υπάρχουν σκέψεις για μία παύση. 

«Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω να υπάρχει επιχείρημα για αύξηση των επιτοκίων χωρίς παύση, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ένα άλλο γνωστό «γεράκι», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με τον πληθωρισμό. Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση».

Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ σημείωσε ότι «έχουν υλοποιηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι που είχαμε εντοπίσει με τις προβλέψεις του Ιουνίου».

Καθοριστικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη

Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τις αποφάσεις των μελών του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η δομική μέτρηση (πληθωρισμό), που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια  και αποτελεί εστία ανησυχίας για την ΕΚΤ, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα