Ενέργεια

Tα funds... “κάνουν ουρά” για τη ΔΕΗ- Σήμερα η ΓΣ για ΑΜΚ


Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνείς επενδυτές για την ΑΜΚ της ΔΕΗ και πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία, είναι βέβαιο ότι το ζητούμενο ποσό θα υπερκαλυφθεί. Επενδυτικά χαρτοφυλάκια, διαχειριστές κεφαλαίων, “συντηρητικά” και επιθετικά funds από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεση τους να συμμετάσχουν, ποντάροντας στις προοπτικές του εθνικού ενεργειακού φορέα.

Για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού ενδιαφέρεται η CVC Capital, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα. Στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών με τους οποίους έχουν ήδη έλθει σε επαφή η Διοίκηση της ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της, περιλαμβάνονται επίσης η Blackrock, τα αμερικανικά funds Fidelity και Apollo, η Zenon Investments και η γερμανικών συμφερόντων Allianz Global Investors.

Με ποσό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η συμμετοχή του Δημοσίου

Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει τώρα 17% της ΔΕΗ και το Υπερταμείο που έχει 34% (και συνολικά  κατέχουν 51%), θα συμμετάσχουν μόνο κατά το ποσοστό που θα χρειασθεί (εάν χρειασθεί) προκειμένου η  συνολική συμμετοχή του Δημοσίου να μην πέσει κάτω από 34%

Οι διαδικασίες του εγχειρήματος ξεκινούν σήμερα, με τη λήψη απόφασης στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, στους οποίους όμως θα κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα ένα “κομμάτι” της ΑΜΚ.

Θα πάρει περισσότερα

Η εταιρεία ξεκίνησε το εγχείρημα επιδιώκοντας να αντλήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. Τελικά το ποσό θα είναι μεγαλύτερο - τουλάχιστον 1 δισ. και  μπορεί να φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.  Η Διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση μετοχών από διεθνή χαρτοφυλάκια, προκειμένου η εταιρεία να αντλήσει ποσό μεγαλύτερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση της εταιρείας.

Υπολογίζεται ότι αν η ΑΜΚ αποφέρει νέα κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ αντί των 750 εκατ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, η ΔΕΗ θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της για τόκους τουλάχιστον κατά  25 εκατ. ευρώ, με ανάλογη θετική επίδραση στην κερδοφορία της. Θα έχει επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα