Πολιτική

Τα fund δείχνουν τα δόντια τους


 Κόντρα στην κυβερνητική προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος  και  προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι αγορές και τα ξένα επενδυτικά-κερδοσκοπικά fund δείχνουν πάλι τη φθοροποιό δύναμη τους: Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών που προκάλεσε χιονοστιβάδα απωλειών στο χρηματιστήριο, ναρκοθετεί αυτή την προσπάθεια, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό ό,τι κερδήθηκε τους τελευταίους μήνες σε εμπιστοσύνη και προοπτικές.

Πίσω από τις «επιθέσεις» των  διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων και την έμπρακτη αμφισβήτηση των προοπτικών των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, βρίσκονται οι συστάσεις-απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενργητικού στις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες δεν γίνονται μεν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους, λαμβάνονται όμως υπόψη – ή χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα υποτιμητικής κερδοσκοπίας – από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Αν η πτώση τελειώσει εδώ, η ζημιά θα είναι μικρή και θα αποκατασταθεί γρήγορα. Ομως οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Μετά από τρεις ημέρες δραματικής πτώσης που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ στις τράπεζες και πάνω από 1,8 δισ. συνολικά στην αγορά, οι πιέσεις μπορεί να αμβλυνθούν πρόσκαιρα – ενδεχομένως  να εκδηλωθεί και ανοδική αντίδραση.

Όμως ο πόλεμος φαίνεται ότι θα συνεχισθεί στο πεδίο των εντυπώσεων και της δημιουργία κλίματος. Χθες,  την πιο κρίσιμη  στιγμή για την πορεία της ελληνικής αγορά, η Morgan Stanley «χτύπησε» με μια έκθεση όπου αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ή μια απόπειρα «τελειωτικού χτυπήματος».

Προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες κινήσεις από ξένους οίκους, καθώς μάλιστα η επικείμενη  διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα προσφέρει ευκαιρίες και προσχήματα, ή πραγματικά επιχειρήματα  για να «βομβαρδισθεί» η ελληνική αγορά.

Προς το παρόν, η κατάσταση στο χρηματιστήριο είναι πολύ κρίσιμη και οι περαιτέρω εξελίξεις μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για τη διαμόρφωση  επενδυτικού-οικονομικού κλίματος.

Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται στα όρια έσχατων στηρίξεων. Αν υποχωρήσουν χαμηλότερα, η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα αντιστραφεί και το ΧΑ θα μπει σε μία ακόμη περίοδο «παγετώνων», που μπορεί να διαρκέσει μήνες.