Πολιτική

Τα φρούτα που αδυνατίζουν


Σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος τα φρούτα αποτελούν βασικό στοιχείο του διαιτολογίου. Δεν έχουν όμως όλα τα φρούτα  το ίδιο αποτέλεσμα – μερικά μάλιστα  συντελούν στην αύξηση του βάρους, συνδυαζόμενα με άλλες τροφές.

Σε πολυετή έρευνα που διενήργησαν ειδικοί επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard  και του βρετανικού πανεπιστημίου East Anglia, διαπιστώθηκε ότι τα φρούτα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βοηθούν στο αδυνάτισμα χωρίς να προκαλούν παρενέργειες που διαταράσσουν άλλες ισορροπίες του οργανισμού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι από τα φλαβονοειδή, τα πιο ευεργετικά είναι οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα σταφύλια, στις φράουλες, στα κεράσια και στα διάφορα είδη μούρων (μύρτιλα, φραμπουάζ κλπ).

Θετική επίδραση στην απώλεια του βάρους φάνηκε ότι είχαν επίσης τα φλαβονοειδή που βρίσκονταν σε άλλα τρόφιμα, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και το τσάι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια τη διατροφή και την εξέλιξη του βάρους 124.000 ατόμων, που είχαν τάση να παίρνουν κιλά όσο περνούσαν τα χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έβαλαν στην καθημερινή διατροφή τους τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όχι μόνον σταμάτησαν να παίρνουν βάρος, αλλά έχαναν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να μη χάνεται μεγάλο ποσοστό των φλαβονοειδών, τα φρούτα πρέπει να είναι φρέσκα κα να τρώγονται ολόκληρα -όχι στυμμένα σε χυμούς. 

Οσον αφορά τα σταφύλια, διευκρινίζουν ότι στο αδυνάτισμα τα κόκκινα βοηθούν περισσότερο από τα άσπρα, επειδή περιέχουν περισσότερες ανθοκυανίνες (ουσίες που σχετίζονται με το χρώμα και βρίσκονται κυρίως στον φλοιό  του σταφυλιού)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις