Διεθνή

Τα επόμενα βήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών


Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είναι ο πρώτος επίσημος φορέας διεθνώς που μετονόμασε την πΓΔΜ από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο, η οριστική και συνολική ισχύς όμως της νέας ονομασίας για την γειτονική χώρα απαιτεί ακόμη κάποια βήματα.

Αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, το κείμενο υπεγράφη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, και στην συνέχεια πήρε ΦΕΚ με ημερομηνία 25/1/2019.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση η οποία θα αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Πρώτος θα ενημερωθεί ο ΟΗΕ ο οποίος ήταν και ο διαμεσολαβητής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ τη Δευτέρα, αναμένεται να σταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών και η επιστολή στην Γραμματεία του ΝΑΤΟ με την οποία θα ανακοινώνεται στον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η συμφωνία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή.

Ο τελευταίος, και καθοριστικός σταθμός, για την καθολική ισχύ της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή και του Πρωτοκόλλου Ενταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ – μια διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Μετά την επίσημη γνωστοποίηση της κύρωσης της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

  •     Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής
  •     Αποστολή του Πρωτοκόλλου στις πρωτεύουσες στις πρωτεύουσες των κρατών – μελών.
  •     Κύρωση πρωτοκόλλου εισδοχής από την Βουλή των Ελλήνων.
  •     Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα  Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
  •     Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών  τίθεται σε ισχύ.
  •     Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι  η χώρα ονομάζεται  Βόρεια Μακεδονία.
  •     Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή  του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον.

Αλλαγή ονόματος - Άνοιγμα πρεσβειών - Απόσυρση αρχαίων συμβόλων

Η γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί πλέον το νέο της όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, για την αλλαγή του οποίου, με ρηματική διακοίνωση, αναμένεται να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη.

Επιπλέον, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε άνοιγμα Πρεσβειών. Πλέον θα υπάρχει Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και Γενικό Προξενείο στη Μπίτολα και αντίστοιχα θα υπάρχει Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχουμε διπλωματική αποστολή, αλλά αποκαλείται «Γραφείο Συνδέσμου».

Τα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π.

Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Ακόμα, σε ότι αφορά το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα