Χρηστικά

Τα ενοίκια «τρώνε» το εισόδημα των νοικοκυριών - Εκτοξεύτηκαν οι τιμές


Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές στην Αθήνα - Ποια η εικόνα των τιμών στην επαρχία

Εκτός από τις σφοδρές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, τα πανάκριβα ενεργειακά τιμολόγια και τα «τσουχτερά» καύσιμα, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές στα ενοίκια

Είναι, μάλιστα τέτοια η αυξητική πορεία που παρουσιάζει η ενοικίαση στέγασης, που σε πολλές περιπτώσεις τα νοικοκυριά αναγκάζονται-υποχρεούνται να καταβάλλουν το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος!  Αυτό το άκρως εντυπωσιακό στοιχείο, που καταδεικνύει παράλληλα προκύπτει το μέγεθος του προβλήματος που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, προκύπτει από την έρευνα του Pricefox που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 17000 νοικοκυριά αναζητούν κατοικία. Η αυξητική τάση των ενοικίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον σημαντικός παράγοντας αποτέλεσε και η μείωση των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης,  καθώς οι τελευταίοι κατέφυγαν σε λύσεις ενοικίασης.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, στην Αττική η μέση τιμή για ενοικίαση διαμερισμάτων κυμαίνεται στα 9,3 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 8,1ευρώ/τ.μ. Στην επαρχία ακριβότερες τιμές ενοικίων παρατηρούνται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με 8 ευρώ/τ.μ. Με αρκετή διαφορά χαμηλότερα οι τιμές στην υπόλοιπη Κρήτη κινούνται στα 6,7 ευρώ/τ.μ. στα Χανιά, 6,6 ευρώ/τ.μ. στο Λασίθι και 6,2 ευρώ/τ.μ. στο Ρέθυμνο. Στον Βόλο η μέση τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων είναι στα 7,7 ευρώ/τ.μ. και στη Λάρισα στα 7,1 ευρώ/τ.μ., περίπου 1 ευρώ/τ.μ. φθηνότερα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα οι ενοικιαστές πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ/τ.μ. 

Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές στην Αττική

Στην Αττική τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για ενοικίαση διαμερίσματος κατά μέσο όρο από 3,8 ευρώ/τ.μ. στην οικονομική περιοχή του Ασπρόπυργου ενώ η μέση τιμή φτάνει τα 18,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στην Βουλιαγμένη. Παραδοσιακά ακριβή η περιοχή του Κολωνακίου στην ενοικίαση διαμερισμάτων με την μέση τιμή να αγγίζει τα 16 ευρώ/τ.μ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ψυχικό όπου για να γίνεις κάτοικος θα πρέπει να πληρώσεις 14,9 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο με μέση τιμή ενοικίασης 12,2 ευρώ/τ.μ. και 11,5 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οικονομικότερη περιοχή όπως προαναφέρθηκε είναι ο Ασπρόπυργος, ακολουθούν τα Άνω Λιόσια με 5,9 ευρώ/τ.μ. ενώ λίγο πιο πάνω από 6 ευρώ/τ.μ. κινούνται τα ενοίκια σε Σπάτα, Ελευσίνα και Αχαρνές. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα