Πολιτική

Τα δύο στοιχήματα Τσίπρα-Μητσοτάκη και η υπόσχεση για come back


Ενώ η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις κάλπες, η ΝΔ παραμένει ακλόνητο φαβορί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει ακόμη ότι «το ματς μπορεί να γυρίσει», κόντρα στα προγνωστικά και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που  δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρεί το προβάδισμα που είχε στις  ευρωεκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν το πολυπιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν στη μεγάλη ανατροπή. Αλλωστε βρίσκονται διαρκώς «στην άμυνα» τις δύο τελευταίες εβδομάδες και δεν ευκαιρίες για μείωση του σκορ δεν έχουν δημιουργήσει.
Είναι όμως αναγκασμένοι να συνεχίσουν τη μάχη, σε μία «σισύφεια» προσπάθεια με προδιαγεγραμμένη έκβαση – τουλάχιστον ως προς τον νικητή των εκλογών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα έχουν κριθεί. Υπάρχουν δύο ανοιχτά «στοιχήματα» τεράστιας σημασίας για  τους δύο πρωταγωνιστές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης: Το τελικό «σκορ» και η αυτοδυναμία.

Χωρίς συμμάχους

Για τον Κ. Μητσοτάκη που θεωρεί βέβαιη την πρωτιά του κόμματος του, το ζητούμενο είναι πλέον να επιτύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ώστε να μη χρειασθεί να καταφύγει σε αναζήτηση κυβερνητικών συμμάχων – οποία  μάλιστα είναι αμφίβολο αν θα στεφόταν με επιτυχία, χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις από πλευράς ΝΔ.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο μόνος πιθανός κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσε να είναι το ΚΙΝΑΛ. Όμως αυτή η σύμπλευση θα προκαλούσε νέους κλυδωνισμούς και διαιρέσεις στο κόμμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει συνέχεια του παλιού ΠΑΣΟΚ και πόλο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Η αποτροπή της αυτοδυναμίας γίνεται λοιπόν πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του στην Πλατεία Κουμουνδούρου  σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με ορίζοντα τετραετίας, επιδιώκοντας να έχουν αποφασιστικό ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις.

Το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» είναι το «σκορ» - οι απόλυτοι αριθμοί των  ποσοστών που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα και όχι μόνον η μεταξύ τους διαφορά.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά  μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στα επίπεδα των ευρωεκλογών: Στις 9 μονάδες σύμφωνα με το γκάλοπ της Metron Analysis στο σημερινό «Βήμα», στις 11 την ανεβάζει η Prorata σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Newpost.

Εκτός του ότι μπορεί να κρίνουν αν θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία, τα απόλυτα ποσοστά είναι εξαιρετικά σημαντικά από πολιτική άποψη ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστροφή των απογοητευμένων

Το νυν κυβερνών κόμμα χρειάζεται να αποδείξει και να επιβεβαιώσει ότι διατηρεί την ελκτική του δύναμη, ότι μπορεί να  προσελκύσει και να συσπειρώσει μεγάλα του εκλογικού σώματος - ιδιαίτερα  τους απογοητευμένους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους  που του έδωσαν τη νίκη του 2015 και  του γύρισαν την πλάτη ή δεν πήγαν στην κάλπη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Αν λοιπόν δεν είναι εφικτό να «γυρίσει το ματς»,  ρεαλιστικότερο στόχο για τον κ. Τσίπρα αποτελεί η αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος του -  η επίτευξη ποσοστού αρκετά υψηλότερου από το 23,76% των ευρωεκλογών. Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και με τα δημοσκοπικά ευρήματα εναντίον του, η αύξηση του ποσοστού θα θεωρηθεί σημαντική  επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει «υπόσχεση» για γρήγορο come back.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβάστε επίσης