Αγορές

Τα blue chips κράτησαν το ΧΑ σε τροχιά ανάκαμψης


Κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, καταγράφοντας και σήμερα αξιόλογα κέρδη. Οι τραπεζικές μετοχές έμειναν πίσω και τη σκυτάλη πήραν λίγα blue chips του ενεργειακού τομέα και επιμέρους κλάδων. Σε χαμηλά επίπεδα ο ημερήσιος τζίρος (40,8 εκατ. ευρώ), ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων, που περιορίζουν ούτως ή άλλως τις κινήσεις τους στο ΧΑ κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

 Σε πτωτική κατεύθυνση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street, όπου αρνητική επίδραση είχαν σήμερα τα στοιχεία για το ρεκόρ πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της προσοχής και βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος παραμένει βέβαια το θέμα του φυσικού αερίου - με τη μεγάλη άνοδο τιμής και τα προβλήματα ομαλού εφοδιασμού της Ευρώπης. Θετική εξέλιξη η σχετική σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου, λόγω των εκτιμήσεων ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και τη διαφαινόμενη ύφεση.

 Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε σήμερα κατά 4,8% στα 181 ευρώ, το brent κινείται στα 98,5 δολάρια (-1%), τα ομόλογα της Ευρωζώνης πιέζονται (ενισχύονται οριακά μόνο τα ελληνικά)

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθαν πλαγιοανοδικά, κερδίζοντας έδαφος μέχρι στις 3:30. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείωνγια τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχασαν αμέσως μεγάλο μέρος των κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνση με οριακές απώλειες και πήγε μέχρι +1,71% στις 808,2 μονάδες. Εκλεισε στις 803,28 με άνοδο 1,09%.

Κέρδη 1,27% κατέγραψε ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.922,67 μονάδες. Κατά 0,51% ενισχύθηκε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από-1,41% μέχρι +1,44% και τερμάτισε με +0,46%. Αλλαγή σκυτάλης στον κλάδο. Στην πρώτη θέση η Eurobank  με +2%. Ακολούθησαν Εθνική +0,4%, Alpha +0,1%. Στο κόκκινο Attica Bank -8%, Πειραιώς -3,2%, Τρ. Ελλάδος -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Quest +6,7%,  ΔΕΗ +4,9%, Jumbo +3,7%, ΑΔΜΗΕ +3,2%, Motor OIl +2,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,6%, ΟΤΕ +1,5%ΟΠΑΠ +1,1%, Lamda και Μυτιληναίος +0,9%.

Λίγες μετοχές τερμάτισαν στο κόκκινο με μικρές απώλειες. ΕλβάλΧαλκόρ -0,6%,  ΕΛΠΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ έχασαν λιγότερο από 0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα