Χρηστικά

Τα 950 χρυσά νομίσματα που αποτελούν «επενδυτικό χρυσό»


Πλησιάζουν τα 1.000 τα χρυσά νομίσματα ανά τον κόσμο, που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

Εκτός από τις χρυσές λίρες Αγγλίας, που είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινό, στη διεθνή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που «κόβουν» διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός».

Σε αυτά επενδύουν συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους.

Ορισμένα εξ αυτών έχουν εκδοθεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Το Σin δημοσιεύει τον κατάλογο της ΑΑΔΕ, με τα 950 χρυσά νομίσματα που έχουν «κόψει» 152 χώρες ανά τον κόσμο είτε πρόσφατα (2020, 2019) αλλά κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, από χώρες που σήμερα δεν υφίστανται.

Παράδειγμα στη λίστα των χωρών υπάρχουν η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται καθώς έχουν διασπαστεί.

Πάντως από τον κατάλογο των 152 χωρών, που έχουν χρυσά νομίσματα αναγνωρισμένα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού» απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα χαρακτηριστικά του «επενδυτικού χρυσού».

Αντίθετα, έχουν χρυσά νομίσματα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία φυσικά, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, επίσης οι ΗΠΑ και φυσικά όλες οι χώρες που αποκαλούνται φορολογικοί παράδεισοι.

Παγκόσμιος ο πυρετός του χρυσού

Ο πυρετός του χρυσού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο καθώς, η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει αυξηθεί αισθητά στους τελευταίους μήνες.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, χιλιάδες είναι όσοι σπεύδουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και πουλάνε τις χρυσές λίρες που κατέχουν, λόγω της υψηλής τιμής που έχει και παρά το μεγάλο spread αγοράς-πώλησης, που χρεώνει η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 ρευστοποιήθηκαν στην ΤτΕ 99.744 χρυσές λίρες Αγγλίας, όταν το 2018 είχαν πωληθεί 52.935 λίρες.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν σε 28.064 τεμάχια.

Οι πωλήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, που είχαν ανέλθει σε 25.936 τεμάχια αλλά και με το πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες ήταν 21.502 τεμάχια.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πωληθέντων τεμαχίων στο πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά το γ’ τρίμηνο του 2019 όταν οι πωλήσεις χρυσών λιρών είχαν ανέλθει σε 32.543 τεμάχια.

Χωρίς ΦΠΑ

Η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αναφέρει ότι τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια για να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2020.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλες τις κοπές ενός δεδομένου νομίσματος που εμφαίνεται στον παρόντα κατάλογο, εκτός από τις κοπές νομισμάτων καθαρότητας μικρότερης των 900 χιλιοστών.

Εντούτοις, διευκρινίζεται ότι, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται έστω και αν δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή που θεσπίζονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ. 

Ο κατάλογος καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος. Στην ίδια κατηγορία νομισμάτων η ταξινόμηση γίνεται κατά αύξουσα αξία του νομίσματος.

Ο κατάλογος με τις 152 χώρες και τα 950 χρυσά νομίσματα

Διαβαστε επισης