Χρηστικά

Τα 8 κόλπα για την παραβίαση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας


Η Επιθεώρηση Εργασίας πυκνώνει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας

Μία τρύπα στο νερό αποδεικνύεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς ήδη εφαρμόζονται τεχνικές για την παράκαμψή της.

Έτσι, η διαπίστωση των παραβάσεων, θα εξακολουθήσει να γίνεται μόνο με την επίσκεψη στους χώρους εργασίας των Επιθεωρητών Εργασίας, όπως δηλαδή γινόταν και πριν την Κάρτα.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιθεώρηση Εργασίας πυκνώνει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας, ώστε να εντοπίζει τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Το ερώτημα είναι γιατί επιβλήθηκε και εξαπλώνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων, με κόστος και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις, αφού είναι αναποτελεσματική και απαιτεί και φυσικούς ελέγχους.

Όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις εργαζομένων, το πλαίσιο προστασίας της Ψηφιακής Κάρτας παρακάμπτεται εύκολα και δεν διασφαλίζει τον εργαζόμενο, ότι θα τηρηθεί το ωράριό του και θα πληρωθεί τις υπερωρίες που κάνει.

Τα κόλπα που μηχανεύονται είναι απίστευτα και όπως αποδεικνύουν και οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας, οι εργοδότες λειτουργούν σαν να μην υπάρχει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Η λίστα των παραβάσεων

Όπως καταγγέλλουν Ομοσπονδίες εργαζομένων στους κλάδους των υπηρεσιών και στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι τεχνικές παράκαμψης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι οι ακόλουθες:

  1. Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
  2. Εργαζόμενοι (κυρίως μετανάστες) που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
  3. Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγία να χτυπούν κάρτα στις 6 π.μ. και γενικά μια ώρα αργότερα από την κανονική προσέλευση, ώστε να παραταθεί το 8ωρο της εργασίας τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής υπερωριών.
  4. Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – 7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου, χτυπούν τις κάρτες την ημέρα ενώ εργάζονται νύχτα, για να μην λαμβάνουν το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης.
  5. Παραβιάσεις του ωραρίου καταγράφονται και στα συνεργεία καθαρισμού, καθώς διαπιστώνεται ότι τις κάρτες των εργαζόμενων τις χτυπούν οι προϊστάμενοι.
  6. Οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν 8ωρο.
  7. Παραβάσεις εντοπίζονται στα ωράρια απασχόλησης παρά την Ψηφιακή Κάρτα στους εργαζόμενους των ηλεκτρονικών παραγγελιών και των οδηγών.
  8. Οι προσωπάρχες καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τουςεκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, ώστε να τις χτυπούν οι ίδιοι όποτε θέλουν.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα