Πολιτική

Τα 3 κλειδιά που οδηγούν το πετρέλαιο σε «σπιράλ του θανάτου»


Σε περίοδο bear market έχει εισέλθει η αγορά, η οποία από την αρχή του έτους έχει δώσει ένα τεχνικό σημάδι καθόδου. 

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του 2016 οι παγκόσμιες αγορές έκαναν βουτιά, γεγονός που σαφώς είναι κακός οιωνός για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στο σύνολο του έτους, χωρίς φυσικά να προδικάζει κάτι. 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθημερινά από τις αρχές του 2016, με το αργό τύπου Brent να υποχωρεί σε χαμηλό έως και 12 ετών. 

Το Marketwatch σε σχετικό του άρθρο σκιαγραφεί τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο έχει εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ.

Οι αναλυτές εντοπίζουν διαφορές σε σχέση με τη συμπεριφορά του πετρελαίου στο παρελθόν. 

Όπως τονίζεται, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή στο παρελθόν προκαλούσαν ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Οι «αρκούδες» κυριαρχούν και η πτώση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. 

Γιατί καταρρέει το πετρέλαιο; 

1) Η σύγκρουση Σαουδική Αραβίας – Ιράν

Όταν ανακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, η αγορά πετρελαίου αντέδρασε αρχικά με ράλι, λόγω των προσδοκιών ότι η σύγκρουση θα οδηγήσει σε προβλήματα για την παραγωγή. 

Ωστόσο τελικά οι τιμές υποχώρησαν, καθώς οι traders συνειδητοποίησαν ότι η ένταση θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μείωση της υπερπροσφοράς πετρελαίου. 

2) Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, οι αγορές υποχωρούν

Η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, λόγω της ανησυχίας για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να αναμένουν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης το 2016. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προβλέπεται να σταματήσει η πτώση στο πετρέλαιο. 

3) Η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ

Υπό κανονικές συνθήκες η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά το κλίμα στις αγορές είναι τόσο αρνητικό, που η πτώση δεν στάθηκε αρκετή να δώσει ώθηση στο πετρέλαιο. 

Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι φαίνονται

"Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα σημάδι ότι η κρίση χρέους της Κίνας έχει αρχίσει και ξετυλίγεται", σύμφωνα με τον Adair Turner, πρόεδρο του Ινστιτούτου New Economic Thinking.

"Η επιβράδυνση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση ενεργείας στον κόσμο, "στέλνει μία τεράστια αποπληθωριστική ώθηση διεθνώς και αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου" εξήγησε ο Turner, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

"Θα δείτε μια μεγάλη καταστροφή στο εισόδημα των βασικών παραγωγών πετρελαίου. Αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις δαπάνες σε όλο τον κόσμο", κατέληξε .

Για τους καταναλωτές, το πλεονέκτημα των ιστορικά χαμηλών τιμών είναι οι αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων και η μείωση των επιδοτήσεων, εκτιμά ο Paul Horsnell, επικεφαλής της έρευνας στη  Standard Chartered Plc. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις