Χρηστικά

Τα 1.011 χρυσά νομίσματα που αποτελούν επενδυτικό χρυσό (Η λίστα)


Πάνω από 1.000 είναι τα χρυσά νομίσματα, παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο της ΑΑΔΕ, που θα ισχύσει για το 2022.

Στη σχετική λίστα της ΑΑΔΕ εντάσσονται τα 1.011 χρυσά νομίσματα που έκοψαν 158 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ για το 2021, αναγνωρίζονται ως επενδυτικός χρυσός 1.006 νομίσματα από 159 χώρες.

Αν και το ευρύ κοινό γνωρίζει μόνο τις χρυσές λίρες Αγγλίας, στην ελληνική και διεθνή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που «κόβουν» ή έκοψαν παλαιότερα, διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός».

Σε αυτά επενδύουν συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ορισμένα εξ αυτών έχουν εκδοθεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται ως ενιαία οντότητα, καθώς έχουν διασπαστεί.

Πάντως, από τον κατάλογο των 158 χωρών με αναγνωρισμένα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού», νομίσματα απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, έχουν χρυσά νομίσματα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, φυσικά η Μ. Βρετανία, το Βατικανό, επίσης οι ΗΠΑ και φυσικά όλες οι χώρες που αποκαλούνται φορολογικοί παράδεισοι.

Δεν φορολογούνται αλλά δηλώνονται

Η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αναφέρει ότι τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια για να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2022.
Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλες τις κοπές ενός δεδομένου νομίσματος που εμφαίνεται στον παρόντα κατάλογο, εκτός από τις κοπές νομισμάτων καθαρότητας μικρότερης των 900 χιλιοστών.
Εντούτοις, διευκρινίζεται, ότι, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται έστω και αν δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή που θεσπίζονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα εξάλλου με τη φορολογική νομοθεσία, παρότι οι συναλλαγές επί χρυσών νομισμάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων κάθε έτος να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α΄ «ΦΠΑ» της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος). Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.

Ο κατάλογος καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος και είναι ο ακόλουθος:

 

Διαβαστε επισης