Άμυνα & Διπλωματία

"Συζητούν" ΜΟΕ οι Τούρκοι, όμως εντείνουν την αμφισβήτηση


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μεσογείων στο πλαίσιο συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όμως η τουρκική πλευρά εντείνει τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στο Αιγαίο με καθημερινή παρουσία, με παραβιάσεις και με NAVTEX, στην Κύπρο με την εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ και με την αποστολή εγγράφων σε διεθνείς οργανισμούς.που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την κυπριακή γύρω από τη μεγαλόνησο.

Αντίθετα με την Ελλάδα που προτάσεις το διεθνές δίκαιο και συνθήκες, η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και με κάθε τρόπο προωθεί της διεκδικήσεις της.

Στο οπλοστάσιό της έχει την προπαγάνδα και τον υβριδικό πόλεμο, που δεν χρειάζεται χρήση όπλων, αλλά με διάφορες τεχνικές και νομικίστικες διαδικασίες, προωθεί χωρίς απώλειες τις επιδιώξεις της. Και καθώς αυξάνονται διάφορες "φωνές" εντός και εκτός Ελλάδας ότι "δεν θέλουμε πόλεμο" ή "να τα βρούμε" κλπ, ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας. Διότι η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα (αυτό δε σημαίνει ότι αν της δοθεί ευκαιρία θα μείνει άπραγη), καθώς θα χρησιμοποιούσε αντίστοιχες επιχειρήσεις με αυτές στη Συρία και το Ιράκ, όπου έχει εισβάλει. 

Ωστόσο η Τουρκία καθημερινά παρακολουθεί τα πάντα στην Ελλάδα και αντιδρά ανάλογα.

Αναφορικά με τα ΜΟΕ, σημειώνεται ότι ξεκίνησαν με το σύμφωνο Παπούλια-Γκιλμάζ, αλλά εν συνεχεία "εξασθένησαν" και περιορίστηκαν μόνο σε μείωση τς έντασης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού που αφορά και τις δύο χώρες. Όμως την τελευταία πενταετία σταμάτησε να τηρείται και αυτό. Οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τέλος των συνομιλιών να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

Διαβάστε επίσης